Kina trápí výrazně nižší návštěvnost i tržby

Praha – Tuzemským kinům letos po loňském rekordním roce výrazně klesne návštěvnost i tržby. Do kinosálů v listopadu sice přišel zhruba milion diváků, celková návštěvnost za jedenáct letošních měsíců ale meziročně klesla o 2,16 milionu lidí na 9,935 milionu diváků. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnila Unie filmových distributorů.

Kinům zároveň citelně klesají tržby ze vstupného. Zatímco za prvních jedenáct měsíců loňského roku v pokladnách biografů skončilo 1,413 miliardy korun, tak letos do listopadu utržily 1,122 miliardy korun.

Loni měla kina žně

Loni tuzemská kina vykázala nejvyšší tržby v historii, které meziročně vzrostly o 246 milionů korun na 1,5 miliardy korun. Návštěvnost kin se loni zvýšila z 12,47 milionu diváků v roce 2009 na 13,537 milionu diváků, což byl nejlepší výsledek od roku 1993. Česká kina loni těžila hlavně z filmového megahitu Avatar.

Letos ale kina evidovala odliv diváků, a to zejména v první polovině roku, kdy biografům klesla návštěvnost i tržby zhruba o třetinu. Zatímco za prvních šest měsíců loňského roku přišlo do kin 6,6 milionu lidí, tak v prvním letošním pololetí se jejich počet snížil o dva miliony na 4,57 milionu lidí, což bylo nejméně za posledních deset let. V pokladnách biografů skončilo 516 milionů korun, tedy o 231 milionů korun meziročně méně.

Letos kinům pomohl Harry Potter

Letošním statistikám kin pomohl poslední ze série příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera. Film Harry Potter a Relikvie smrti - část 2, natočený ve trojrozměrném formátu, utržil 100 milionů korun. Český film Lidice od premiéry 31. května vykázal tržby přes 50 milionů korun. Mezi úspěšné filmy nyní patří snímek Muži v naději, jehož tržby činí zhruba 100 milionů korun.

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2
Zdroj: ČT24/Warner Bros

Hlavní podíl na tržbách i návštěvnosti mají v posledních letech multikina. Ta loni utržila rekordních 1,294 miliardy korun, což bylo o 206 milionů korun meziročně více. Návštěvnost multikin se loni meziročně zvýšila o více než 800 tisíc lidí na 9,472 milionu diváků. Podíl 26 multikin na celkové návštěvnosti tak loni stoupl na bezmála 70 procent z 69,5 procenta v roce 2009. Kvůli expanzi multikin již v mnoha městech přestala promítat původní kina a zbylé biografy se často neobejdou bez dotací radnic.

Českým kinům letos výrazně klesly tržby (zdroj: ČT24)