Perské koberce stále častěji vyrábí íránské stroje

Teherán - Íránští tkalci mění taktiku a místo starého řemesla přikročili ke strojové výrobě. O ručně tkané perské koberce totiž přestává být zájem. Důvodem je to, že proti asijským imitacím jsou drahé a výroba je časově náročná.

Barvení vlny a tkaní koberců mají místo žen nově na starosti počítačem řízené stroje. První z deseti provincií, které přijaly radikální změnu, je Isfahán v centrálním Íránu. Na podmínky sériové výroby se připravují i studenti na místní umělecké univerzitě. „Čelíme teď velkým výzvám, a to nejen u koberců, ale i v jiných odvětvích. Musíme se přizpůsobit,“ říká guvernér Isfahánu Alireza Zaker-Isfahani. 

Parviz Etminan, prodejce koberců

„Když už se něco vyveze, tak je to jen malé množství. A ani nevíme, zda a kolik se toho potom v zahraničí prodá. Musíme to změnit.“

Perské koberce (zdroj: ČT24)

Náročná ruční práce je totiž vykoupena vysokou cenou. Koberce stojí i desetitisíce dolarů a vedle dokonalých levných napodobenin převážně z Číny a Pákistánu mají čím dál menší šanci na úspěch. „Abychom se znovu dostali na vrchol v mezinárodním srovnání, musíme nabídnout různorodé výrobky - co se barev, vzhledu a velikosti týká. V tom nám stroje velmi pomáhají,“ dodává prodejce koberců Ali Oftadeh.