Raiffeisenbank odkládá spuštění nového informačního systému

Praha – Nejméně o rok odkládá pátá největší banka v zemi Raiffeisenbank spuštění nového informačního systému, jeho zavedení plánovala na přelom roku. Na vině je špatná spolupráce s indickým dodavatelem Infosys. Informuje o tom dnešní vydání Hospodářských novin (HN), podle kterých je postavení zcela nového IT systému Raiffeisenbank v tuzemském bankovním sektoru největším projektem za posledních pět let. Jeho náklady se před rokem odhadovaly na více než jednu miliardu korun.

Plánovaný systém má nahradit dva v současnosti používané - jednoho samotné Raiffeisenbank a druhého zděděného po eBance. Termín spuštění nechce banka v tuto chvíli zveřejnit, deníku pouze potvrdila, že na rozdíl od původních plánů bude nabíhat postupně. První část, která zjednoduší některé interní procesy a umožní získat například detailnější přehled o datech klientů, má být spuštěna příští rok v létě, řekl HN člen představenstva a výkonný ředitel odpovědný za IT Martin Kolouch. „Druhou část včetně nového internetového bankovnictví spustíme později. Přesný termín zatím nevím, ale nebude to v roce 2012,“ uvedl.   

Podle Koloucha není zpoždění u tak rozsáhlých projektů ničím neobvyklým. Připustil však, že spolupráce s hlavním indickým dodavatelem byla komplikovaná. „Chvíli nám trvalo, než jsme našli společnou řeč a nastavili efektivní spolupráci,“ řekl HN.

Infosys navrhl a připravil IT řešení pro zhruba 2 000 společností na světě. Zaměstnává téměř 115 000 zaměstnanců v 50 zemích. Bankovní produkt Finacle, který využije i Raiffeisenbank, má nyní přes 130 bank v 65 zemích světa.   

Raiffeisenbank působí v ČR od roku 1993. S eBankou se sloučila v červenci 2008. V letošním roce za tři čtvrtletí meziročně zvýšila čistý zisk o 30 procent na 1,775 miliardy korun. Majoritním akcionářem Raiffeisenbank je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International AG (RBI), která vznikla v říjnu 2010 spojením Raiffeisen International a části RZB.

Vydáno pod