Španělská vláda představila svůj první úsporný balík

Madrid - Španělská vláda zmrazí platy státních zaměstnanců, sníží výdaje a dočasně zvýší některé daně. Dnes to oznámila místopředsedkyně vlády Soraya Sáenzová v rámci prvního úsporného balíku kabinetu Mariana Rajoye. Vláda nutnost úspor podtrhla novým odhadem, podle něhož dosáhne rozpočtový deficit v letošním roce osmi procent HDP proti původnímu cíli šesti procent HDP.

Nová pravo-středová vláda premiéra Mariana Rajoye vyhrála volby právě díky slibům, že zvrátí nepříznivě se vyvíjející ekonomiku a zpružní pracovní trh. Nyní tak nastal čas, aby ukázala, jak své sliby myslí vážně. Vláda chce přesvědčit investory, že je schopna vypořádat se s vysokým zadlužením a nebude potřebovat podobnou finanční pomoc jako Řecko, Irsko a Portugalsko. Země již uskutečnila rozsáhlé rozpočtové škrty za levicové vlády Josého Luise Zapatera. 

Vláda zavede progresivní zdanění příjmů

Pro léta 2012 a 2013 zvýší vláda daň z příjmu fyzických osob. Zvýšení sazeb bude progresivní a bude se týkat zejména lidí s vysokými příjmy. Vláda v příštím roce hodlá snížit své výdaje o 8,9 miliardy eur (229 miliard korun), a to napříč všemi ministerstvy. Zmrazí také veškeré přijímání nových zaměstnanců. Čtvrtá největší ekonomika eurozóny už delší dobu bojuje s obrovskou nezaměstnaností a s hospodářskou stagnací a v letošním roce se spolu s Itálií dostala pod tlak finančních trhů, obávajících se šíření dluhové krize eurozónou.

Španělská ekonomika se zřejmě propadne zpátky do recese

Vláda si stanovila cíl postupně snižovat deficit a příští rok ho chce srazit na 4,4 procenta HDP. Tento týden ministr hospodářství Luis de Guindos předpověděl, že ekonomika se propadne zpátky do recese. Hrubý domácí produkt se podle něj v posledním čtvrtletí letošního roku sníží o 0,2 až 0,3 procenta a klesne také v prvním čtvrtletí příštího roku. Analytici podle agentury Reuters předpokládají, že letos stoupne španělská ekonomika o zhruba 0,7 procenta a v příštím jen o 0,2 procenta.