O zkrachovalý Saab má údajně zájem několik kupců

Stockholm – Několik potenciálních kupců projevilo zájem o zkrachovalou švédskou automobilku Saab. Dnes to uvedli nucení správci podniku. Dodali, že naděje na dosažení dohody existuje, a některé aktivity Saabu by tak mohly pokračovat.

Německý časopis Auto Motor und Sport dnes s odvoláním na zdroje blízké vedení Saabu uvedl, že švédská automobilka Saab jedná o své záchraně s tureckou vládou. Podle švédského listu Dagens Industri by se o koupi Saabu mohla zajímat i jedna z největších indických automobilek. Rozhovory s tureckou vládou, které se údajně nachází ve velmi rané fázi, podle německého časopisu inicioval šéf majitele Saabu, nizozemské společnosti Swedish Automobile, Victor Muller. O zájmu turecké vlády o Saab již dříve informovala švédská televize SVT. Turecký ministr průmyslu Nihat Ergün však podle agentury Reuters tento zájem popřel. 

Švédský soud tento měsíc vyhlásil bankrot Saabu. Automobilka již v dubnu zastavila výrobu, protože její dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům. Swedish Automobile loni koupila ztrátový Saab za 400 milionů dolarů (osm miliard korun) od americké automobilky General Motors. Letos v říjnu se Swedish Automobile předběžně dohodla, že Saab převezmou čínské společnosti Pang Da Automobile Trade a Zhejiang Youngman Lotus Automobile. Tato dohoda však zkrachovala, protože narazila na řadu překážek, včetně odporu GM.