Whirlpool obvinil korejské výrobce z dumpingu

New York – Americký výrobce praček Whirlpool obvinil své jihokorejské konkurenty Samsung Electronics a LG Electronics z dumpingového prodeje jejich zboží na americkém trhu. Společnost dnes podala v tomto smyslu stížnost na obě firmy u ministerstva obchodu USA a americké Komise pro zahraniční obchod.

Největší světový výrobce „bílé techniky“ tvrdí, že Samsung a LG prodávají své pračky v USA „za podstatně nižší než férové ceny“, a žádá, aby tuto záležitost americké úřady vyšetřily a rychle zasáhly. Dumping znamená, že vývozce prodává své zboží na zahraničním trhu za ceny nižší než doma nebo pod svými náklady produkce, aby získal podíl na trhu. 

Whirlpool už letos podal stížnost na prodej určitého typu ledniček. V říjnu ministerstvo obchodu vydalo předběžné rozhodnutí, podle něhož udané firmy prodávaly ledničky s mrazicími boxy umístěnými ve spodní části za dumpingové ceny. Whirlpool také obvinil Jižní Koreu ze subvencování exportu praček korejských výrobců, což by bylo v rozporu s mezinárodními obchodními pravidly. V kauze ledniček, kde toto obvinění rovněž padlo, ministerstvo obchodu nic takového nezjistilo.