Merkelová: Příští rok bude ještě hůř

Berlín – Německá kancléřka Angela Merkelová, co se týče příštího roku, moc optimistická není. Příští rok bude podle ní v zemích eurozóny těžší než ten letošní. Německu se prý daří dobře a Němci si tak mohou zachovat důvěru v budoucnost. Prohlásila to v předtočeném novoročním projevu, jehož text dnes zveřejnil tisk.

„Německu se daří dobře, i když příští rok bude bez pochyb obtížnější než ten, který právě končí,“ sdělila. Merkelová část projevu věnovala euru a připomenula rovněž výhody, které kontinentu v minulých 50 let přinesl evropský projekt. Jsou to dle jejích slov mír, svoboda, spravedlnost, demokracie a dodržování lidských práv. „Jednotná měna může být skutečně úspěšná jenom tehdy, budeme-li v Evropě spolupracovat lépe než dosud. Na konci této cesty bude Evropa silnější, než byla před krizí,“ řekla. 

„V Německu máme důvod k důvěře,“ vyjádřila Merkelová naději. Německá ekonomika je podle jejích slov silnější, než jsou ekonomiky sousedních států, o čemž svědčí zejména ukazatel nezaměstnanosti, která je nejnižší za minulých 20 let. Předpokládá se, že hospodářský růst Německa příští rok dosáhne 0,5 až jedno procento. Dle průzkumu, který ve čtvrtek zveřejnil institut Allensbach, se 49 procent Němců dívá na roku 2012 s optimismem. Pesimistických je jenom 17 procent obyvatel a ke skeptikům se řadí 26 procent.

Vydáno pod