Krize vrací Čechy o dvacet let zpátky

Praha - Češi se vracejí k chovu drobných hospodářských zvířat. Podle agrární komory přijde příští rok boom samozásobitelství – především kvůli rostoucím cenám potravin a nejistému vývoji ekonomiky. Jde tak v jistém smyslu o návrat do doby před dvaceti lety, kdy bylo běžné spoléhat se částečně na vlastní zdroje.

Agrární komora předpovídá, že nejvíc domácích chovatelů přibude v polovině příštího roku. Obchody sice už vyšší DPH do svých cen promítly a v listopadu se zdražovalo nejvíc za poslední tři roky. Podle zemědělců a Svazu obchodu a cestovního ruchu ale ceny půjdou nahoru i po Novém roce. Za zdražením potravin nestojí jen rostoucí daň. Svůj vliv na to mají také vyšší náklady výrobců na ropu, hnojiva a krmivo. 

Podle prezidenta agrární komory Jana Veleby lidé hledají způsob, jak zlevnit celkové vydání. Soustředí se tak především na chov drůbeže nebo králíků. Chovatelé výstavních plemen přecházejí na masná plemena, která nekončí na přehlídkách, ale na talíři.

Kilo čerstvého králičího masa stojí v obchodě i přes dvě stě korun. Farmář si ho může dopřát až čtyřikrát levněji. Ti, kteří mají doma slepice, jsou na tom ještě lépe: když nekupují krmení, mají vejce prakticky zadarmo.

Reportáž Jana Černého (zdroj: ČT24)