Venezuela odškodní Exxon skoro miliardou dolarů

Caracas - Mezinárodní arbitráž uznala americkému ropnému koncernu Exxon Mobil právo získat od Venezuely odškodnění za znárodnění jeho tamního majetku. Přiznaná suma 908 milionů dolarů (17,9 miliardy korun) je ale jen necelou desetinou maximálního požadavku společnosti a odpovídá návrhu Caracasu.

Sbor arbitrů Mezinárodní obchodní komory (ICC) dosáhl v případu z roku 2007 rozhodnutí, které je pro Venezuelu příznivé, uvedly dva venezuelské vládní zdroje v sobotu agentuře Reuters. Podle dnešního oznámení americké firmy ICC potvrdila, že venezuelská státní společnost PDVSA „má vůči Exxon Mobil smluvní závazek. Uznaná částka činí 907 588 000 dolarů“.

Počátek sporu mezi Venezuelou a americkými firmami Exxon a ConocoPhilllis se vztahuje na rok 2007, kdy vláda socialistického vůdce Huga Cháveze zestátnila jejich projekty těžby ropy v oblasti řeky Orinoko. Exxon původně požadoval kompenzaci až deset miliard dolarů, PDVSA však ohodnotila jeho majetek po vyplacení věřitelů na jednu miliardu dolarů.

Znárodnění zahraničních firem nejvíce postihlo Exxon Mobil a ConocoPhillips

V souvislosti se znárodněním majetku zahraničních firem bylo na Venezuelu podáno kolem 20 žalob a žaloby firem Exxon Mobil a ConocoPhillips jsou z nich nejvetší. Obě firmy požadovaly úhrnnou kompenzaci až 40 miliard dolarů, ministr ropného průmyslu Rafael Ramírez ale v roce 2011 uvedl, že vláda nehodlá vyplatit oběma firmám více než 2,5 miliardy dolarů.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/EPA/Harold Escalona

I přesto mají světové ropné společnosti o investice v pánvi Orinoka nadále velký zájem, protože jde potenciálně o jedno z největších nalezišť ropy na světě. Loni podepsaly několikamiliardové dohody o investicích v oblasti americký Chevron a španělský Repsol.

Ovšem kvůli obavám ze znárodňování jsou investice do těžby ropy ve Venezuele hluboko pod svým potenciálem. Těžba ropy v zemi v posledních letech i přes rekordní světové ceny stagnuje a u státní PDVSA má dokonce klesající tendenci. Důvodem je skutečnost, že Chávez využívá její zdroje k nákladným populistickým sociálním programům, jimiž si udržuje voliče.