Dražby loni zažily boom, dražily se například zastavené byty

Praha – Tuzemští dražebníci měli v roce 2011 znovu o práci postaráno. Ve veřejných dražbách se často objevily například byty, jejichž majitelé mají problémy se splácením hypotečních úvěrů. Celkový počet dražeb se zvýšil o 18 procent. Růst nedobrovolných dražeb ale výrazně zpomalil.

„Pokračoval nárůst počtu nedobrovolných i dobrovolných dražeb, jejichž předmětem byly nemovitosti zajišťující pohledávky z hypotečních a spotřebitelských úvěrů,“ uvedl obchodní ředitel dražební společnosti Naxos Libor Nevšímal.

Podobnou zkušenost má i dražební firma Prokonzulta. „Hlavní charakteristikou dražeb v minulém roce bylo to, že se dražilo v hodně dražbách relativně za nízké ceny. Oproti minulosti ubývá obrovských dražeb za řádově stovky milionů korun,“ uvedl předseda dražební společnosti Prokonzulta Josef Machů.

Zatímco loni se v nedobrovolných aukcích objevovaly hlavně továrny a výrobní haly, letos to jsou spíš rodinné nebo bytové domy. Podle realitních kanceláří bude takových dražeb víc i letos. „Místo, aby se lidé obrátili na banku a pokusili se s nimi třeba dohodnout rozložení splátek, přestanou platit pojištění, daně a v tomto okamžiku se vlastně vydali na cestu do pekel, protože se státem se o těchto věcech vyjednávat nedá,“ podotkl Ivo Gavlas, ředitel aukční a realitní agentury Gavlas.

Dražby v roce 2011 (zdroj: ČT24)

Statistiky „vylepšily“ dražby nemovitostí

Počet dražeb s nemovitostmi se v roce 2011 zvýšil o 21 procent. Nedobrovolných dražeb bylo 795, což představuje meziroční mírný přírůstek – o tři procenta. Ve srovnání s vývojem minulých let to je výrazné zpomalení trendu. „Nedobrovolných dražeb bude přibývat, ale nemyslím si, že jich bude přibývat tak nějak horentně, aby z toho vznikla jaksi realitní krize v tom smyslu, že by padly ceny nemovitostí,“ míní tajemník Asociace realitních kanceláří Jan Borůvka.

Aukční síně jsou pak často svědky toho, že první dražba nebývá úspěšná. „Úplně prvotní vyvolávací cena je příliš vysoká a nepřiláká třeba vůbec žádného zájemce a dražebník a navrhovatel jsou nuceni přistoupit ke druhé a ne úplně zřídka i ke třetí dražbě,“ dodal  Nevšímal.

V loňských dražebních statistikách se odrazil například i rozprodej části majetku Lesů České republiky. Dražby tohoto státního podniku jsou podle obchodního šéfa Naxosu výjimečnou událostí roku 2011 i roku letošního.

Výnosy dražebníků kvůli velkému počtu menších dražeb stagnují. Loni mírně klesly o dvě procenta na 3,43 miliardy korun. Celková hodnota draženého majetku se snížila o 29 procent na 9,3 miliardy korun.

Zvonky
Zdroj: Vojtěch Rejl/V.Rejl

Nedobrovolných dražeb letos nejspíš přibude

Naxos i Prokonzulta očekávají, že v roce 2012 bude dál přibývat nedobrovolných dražeb. Objevovat by se měly znovu také větší dražby. „V prvním čtvrtletí nadcházejícího roku se uskuteční zřejmě vůbec největší nedobrovolná dražba v zemi za zhruba půl miliardy korun, kterou připravuje Naxos,“ uzavřel zatím bez bližších podrobností obchodní ředitel Naxosu Nevšímal.

Vydáno pod