Brusel dostal ujištění, že české jaderné elektrárny jsou bezpečné

Praha - Na Evropskou komisi doputovala národní zpráva o bezpečnostním stavu českých jaderných elektráren Temelín a Dukovany, kterou vypracoval Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Podle Ladislava Kříže, mluvčího společnosti ČEZ, která elektrárny provozuje, neodhalilo hodnocení elektráren žádnou bezpečnostní vadu, která by vyžadovala neodkladné řešení. Přesto jaderné zdroje posílí svá bezpečnostní opatření.

Po dobu zhruba šesti měsíců se na testech elektráren kromě zástupců ČEZ podíleli také specialisté z Ústavu jaderného výzkumu v Řeži, pracovníci SÚJB a další odborníci. Testy například posuzovaly, jak se elektrárny vypořádají s mrazy -46 stupňů Celsia trvajícími celý měsíc, nebo naopak s dlouhodobými vedry, při kterých rtuť teploměru dosahuje 46 stupňů Celsia. Odborníci také zjišťovali, jak se zařízení vyrovnají se zemětřesením, s desetitisíciletou povodní či s extrémními dešti.

Vladimír Hlavinka, člen představenstva ČEZ a ředitel divize výroba:

„Projekty obou elektráren jsou velmi robustní a s rezervou odolají i těmto extrémním přírodním vlivům. Výsledek zátěžových testů odpovídá i naší filosofii aktivního přístupu k bezpečnosti jaderných elektráren, kdy kontinuálně prověřujeme a vylepšujeme jejich projekty.“

Odborníci záměrně nechávali v bezpečnostních analýzách, které byly podkladem pro vypracování závěrečných zpráv, selhávat bezpečnostní systémy včetně jejich dalšího jištění a hodnotili, jak bloky vážné situace zvládnou. „Vše samozřejmě probíhalo na základě bezpečnostních studií a inženýrských výpočtů. O reálné testování opravdu nešlo. Z výsledků nám vyplynuly příležitosti k dalšímu zvýšení odolnosti i vůči extrémně málo pravděpodobným scénářům a nepředvídaným podmínkám,“ vysvětlil člen představenstva ČEZ a ředitel divize výroba Vladimír Hlavinka.

Část turbíny pro JE Temelín
Zdroj: ČT24/skoda.cz

Elektrárny posílí například záložní zdroje energie

Rozšířená bezpečnostní opatření v Temelíně budou představovat například zavedení dalšího záložního zdroje elektrického napájení. Mobilní dieselgenerátory tak budou jedenáctou možností zajištění elektrického napájení. Posílí se i systém na likvidaci vodíku v ochranné obálce reaktorů.

Současně systém na likvidaci vodíku, jenž může být za určitých okolností výbušný, posílí i Dukovany, jak uvedl jejich ředitel Tomáš Žák: „V elektrárně Dukovany dokončíme rozpracované projekty k dalšímu zvýšení odolnosti proti zemětřesení a důležité je i dopracování postupů pro nadprojektové havárie a jejich procvičení.“

Mezinárodní experti Evropské komise budou posuzovat Národní zprávu o jaderných elektrárnách České republiky několik měsíců. Výsledky zátěžových testů všech evropských jaderných elektráren by měla komise oznámit v polovině letošního roku. Zátěžové testy mají přinést jistotu, že jsou evropská jaderná zařízení připravena na nečekané události, jako byla ta, která postihla kvůli zemětřesení a následné ničivé tsunami japonskou jadernou elektrárnu Fukušima loni v březnu. EU se poté po nesnadných jednáních dohodla, že prozkoumá všech 143 reaktorů v EU v několika oblastech možných rizik.

Vydáno pod