Kalousek: Ekonomika může letos reálně klesnout až o dvě procenta

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek dnes připustil, že v letošním roce může česká ekonomika reálně klesnout o jedno až dvě procenta. V tom případě by bylo nutné počítat s tím, že státní pokladna by byla chudší o 30 až 50 miliard na straně příjmů. Kalousek se takto vyjádřil v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Ministerstvo financí sestavilo už v loňském roce různé scénáře vývoje ekonomiky na rok 2012. Podle prostřední varianty mírného poklesu, které Kalousek věří nejvíc, může meziroční růst HDP klesnout do mírné recese o minus jedna až minus dvě procenta. 

Podle Kalouska to reálně znamená, že oproti rozpočtovaným příjmům je třeba počítat s propadem příjmů o 30 az 50 miliard korun. „Toto je zvládnutelné, představuje to asi dvě procenta HDP,“ dodal ministr.

Miroslav Kalousek:

„Jsou u nás intenzivní práce na třech scénářích. Ten jeden je mírně optimistický, spíš hodně optimistický. A ten nepočítá ani s mínusem. Pak je varianta, které já osobně věřím nejvíce na základě všech informací, které máme k dispozici. A to je mírný pokles od nuly do minus dvou. To je varianta malé minus. A samozřejmě, že musíme pracovat i s velmi obtížně představitelnou vizí - náhlý systémový kolaps.“

Česko se musí připravit na možný pád eurozóny

Na tempu české ekonomiky se podepisuje i krize zemí se společnou evropskou měnou. „Nemůžeme vyloučit finanční kolaps eurozóny, který by měl velký dopad na ČR,“ myslí si ministr. „Samozřejmě musíme pracovat s vleklou finanční krizí, kde nelze vyloučit náhlý finanční kolaps. Na to nemůže být vůbec nikdo připraven. Musíme mít minimálně promyšleny základní kroky, které bychom museli činit,“ doplnil.

Eurozóna
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Sean Gallup

Na konci listopadu ministerstvo financí zveřejnilo makroekonomickou prognózu na další, respektive letošní rok. Podle ní připravuje zhruba tři scénáře vývoje, které konkrétně zveřejní na konci ledna. Zatímco optimistický scénář počítá pro příští rok s růstem až o procento, další dva – krizový a katastrofický – berou v potaz její pokles. Při těchto variantách by vláda musela vypracovat „zásadní opatření“ v rozpočtu především na straně výdajů a možná i příjmů. 

Podle Kalouska je v silách každé vlády dodržet fiskální strategii snižování deficitu. „Tímto opatřením odvracíme tu nejhorší krizi,“ řekl pro Radiožurnál šéf českých financí. „Zásadní opatření se musí odehrát na výdajové straně – v provozu (mzdy), valorizace a podobně,“ uzavřel ministr.