Britové se nebojí připlatit svým dětem za luxus

Londýn - Drahému zboží se daří i v době krize. Například ve Velké Británii roste zájem o luxus pro děti. Takové výrobky přitom můžou být i stonásobně dražší než ty obyčejné. Luxus je v krizi úspěšný, a to nejen ten pro děti. Loni za něj lidé dokázali podle předběžných odhadů utratit víc než 190 miliard eur, což je o desetinu více než v roce 2010.

Fiona Mordaunt v minulosti pracovala pro film a divadlo, konkrétně vyráběla různé masky nebo rekvizity. Teď si ale založila vlastní společnost a prodává třeba bronzové odlitky dětských nohou. Její firma rychle roste a má úspěch i mimo Británii. 

„Pořád se na mě někdo obracel s tím, že by chtěl dárek pro přítele nebo přítelkyni, tak jsem jim občas odlila něco z bronzu. Začali za mnou chodit, abych jim udělala nohy dětí jako dárek pro mámu nebo tátu. Nakonec toho bylo tolik, že jsem si založila firmu,“ říká majitelka firmy Image Casting. 

Britský luxus pro děti (zdroj: ČT24)

Odlitky dětských nohou nebo rukou patří ale k těm obyčejnějším, které se řadí k trendům pro rok 2012. Mezi nimi září dětské dudlíky poseté krystaly nebo nočníky, za které můžou rodiče zaplatit i 600 britských liber, tedy přes 18 tisíc korun. „Tohle je nejdražší nočník na světě. Je na něm tři a půl tisíce krystalů od Swarovského. Všechny ženy ho milují. Líbí se i některým mužům - chtějí ho v modrém pro své chlapce,“ uvádí zakladatelka a majitelka firmy My Carry Potty Amanda Jennerová.

Vydáno pod