Gladiolus se u soudu domáhá uznání pohledávky za Sazkou

Praha – Společnost Gladiolus, za kterou stojí firmy Penta a E-Invest, žádá soud o uznání pohledávky za Sazkou, kterou v insolvečním řízení popřel správce Josef Cupka. Gladiolus získal pohledávku v hodnotě zhruba 122 milionů korun od společnosti GECO. Další žalobu o určení pravosti pohledávky v hodnotě asi 37 milionů korun podala samotná GECO.

Podle žaloby firmy Gladiolus popřel insolvenční správce na zvláštním přezkumném jednání v listopadu pohledávku, aniž by uvedl jakýkoliv důvod: "Žalobce se stanoviskem žalovaného jako insolvenčního správce nesouhlasí a podává proti insolvenčnímu správci tuto žalobu o určení pravosti. Původním věřitelem přitom byla společnost GECO, která svou pohledávku firmě v prosinci postoupila.

V insolvenčním řízení navíc dopadla další pohledávka společnosti GECO podobně, podle firmy byla popřena s minimálním zdůvodněním uvedeným pouze v upraveném seznamu přihlášených pohledávek.

Podle médií má na tabákový řetězec GECO, původně Geco Tabak, úzké vazby Martin Ulčák, kterému patří právě E-Invest. Ten stejně jako Penta neuspěl ve výběrovém řízení na získání loterijního byznysu po zkrachovalé Sazce. Gladiolus se proti rozhodování insolvenčího správce odvolával již dříve, kvůli údajnému porušení práv věřitele dokonce podal stížnost k Ústavnímu soudu.

Sazka
Zdroj: ČT24

Loni v květnu se k Městskému soudu v Praze přihlásilo 2 075 věřitelů s pohledávkami za téměř 41,1 miliardy korun. Insolvenční správce poté popřel pohledávky za 17,154 miliardy korun a jako nesporné uznal pohledávky za zhruba 15 miliard korun. Od listopadu vlastní Sazku, která se loni dostala do insolvence a následně do konkurzu, Sázková kancelář vlastněná PPF a KKCG. Ty patří mezi největší věřitele Sazky. Ve výběrovém řízení ji získaly za 3,81 miliardy korun. Cupka nyní připravuje vypořádání s věřiteli Sazky.

Vydáno pod