Obsluha účtu přes chytré telefony a bezkontaktní platby - hit současnosti

Praha - Zaplatit účet pouhým přiložením karty, speciální samolepky nebo mobilního telefonu se v Evropě stává stále oblíbenější. I v Česku už první banky vydávají platební karty, se kterými se dá platit bezkontaktně. Během roku 2012 spustí mobilní peněženky i všichni tři čeští operátoři. Některé banky navíc začnou nabízet obsluhu bankovního účtu pomocí aplikace pro chytré telefony. Plnou obsluhu pomocí smartphonu od ledna nabízí ČSOB a UniCredit Bank.

S bezkontaktními kartami vás nečeká zdlouhavé vracení drobných ani zadávání kódu PIN. Přípravy operátorů i bank vrcholí a v nejbližších měsících přijdou s ostrým provozem. „Velká silná trojka bude připravená poskytnout bezkontaktní karty, ale i samotné mobily, v roce 2012,“ říká manažer firmy Visa Marcel Gajdoš. 

Bezkontaktní karty mají všechny funkce klasických platebních karet. Umožňují ale zaplatit účet do pěti set korun pouhým přiložením karty ke čtečce. Časem by to měly umět všechny vydávané karty. Podobně fungují i platební samolepky nebo hodinky. Obchodníci i první zákazníci oceňují rychlost, která zmenší stres zejména v ranních špičkách. 

Bezkontaktní platby s sebou ovšem přinášejí i možná rizika. Chytré telefony mohou ohrozit viry. A teoreticky by se mohlo stát, že kartu někdo přečte na dálku a peníze si strhne bez vědomí majitele. „Bezkontaktní platbu nikdo takzvaně neodposlechne, samotné placení probíhá v režimu maximálně tří až pěti centimetrů,“ ujistil Dalibor Chvátal, šéfredaktor portálu Měšec.cz. Vydavatel karty - tedy banka - navíc určí, kolikrát se s ní dá zaplatit bez zadání PINu. Další nákup s ní tak bude moct udělat jen ten, kdo jej zná. 

Obsluha účtu pomocí smartphonu – už od ledna 

Od ledna nabízí ČSOB obsluhu účtu majitelům iPhonů a telefonů s operačním systémem Android. Pomocí aplikace si mohou klienti banky zjistit zůstatek na účtu, zobrazit historii transakcí nebo odeslat platbu. V aplikaci klienti najdou kontakty, vyhledávání poboček a bankomatů. Zjistit si mohou rovněž aktuální kurzy měn. Komerční banka a Česká spořitelna aplikaci pro chytré telefony nabízejí s omezenými funkcemi bez možnosti obsluhy účtu. 

„Smartbanking od ČSOB a Ery si během prvních dní po spuštění stáhlo již několik stovek uživatelů a vzhledem k tomu, že chytré telefony byly jedním z nejčastějších vánočních dárků, lze očekávat další nárůst zájmu o tuto aplikaci,“ uvedla mluvčí banky Pavla Hávová. V současnosti využívá služeb internetového bankovnictví ČSOB a Poštovní spořitelny přibližně 1,2 milionu klientů. 

Aplikace najde nejbližší bankomaty v okolí 

Aktualizovanou verzi aplikace pro chytré telefony dnes představila i Fio banka. Nově aplikace umožňuje vyhledávání nejbližších bankomatů Fio banky podle aktuální polohy mobilního telefonu. Obsluhu přes chytré telefony již nabízejí menší tuzemské banky, například Equa Bank nebo Citibank. Komerční banka nabízí pro chytré telefony vlastní aplikaci, ale s omezenými funkcemi, tedy bez možnosti obsluhovat účet. V současnosti mohou klienti získat přehled o umístění bankomatů a poboček KB. Obsluhu účtu spustí Komerční banka přes aplikace na chytrých telefonech na jaře letošního roku. 

Bezkontaktní platební terminál
Zdroj: ČT24

Největší tuzemská banka, Česká spořitelna, klientům nabízí aplikaci Erste Group s názvem „Spořitelna“, díky které najdou nejbližší pobočku či bankomat České spořitelny, přečtou si investiční doporučení pro akciové trhy, prognózy anebo aktuality či novinky z banky.