Elektronické aukce mají obcím ušetřit miliony

Praha – Česká města a obce začínají výrazně šetřit. Od státu měly letos dostat 118 miliard z rozpočtu, kvůli zhoršující se ekonomice je ale už teď jasné, že to bude nižší částka. Při hledání úspor proto radnice čím dál častěji sází na elektronické aukce. Při zadávání veřejných zakázek mohou jejich prostřednictvím ušetřit miliony.

Díky internetové aukci ušetří například v Dobříši za elektřinu 12 procent ročně, tedy konkrétně 300 tisíc korun. Firmy, které mají o zakázku zájem, soutěží anonymně on-line. „Vidíte přímo v reálu, jak firmy reagují, jak ceny upravují a konečná cena se podepíše. Tím město získává velké úspory,“ říká starosta Dobříše Jaroslav Melša. 

Vedení dobříšské radnice chce pomocí elektronických aukcí šetřit i nadále. Teď například plánuje pro příspěvkové organizace města vysoutěžit levnější kancelářské potřeby. 

Úspory mohou být více než poloviční

V Chrudimi pak byl první internetovou aukcí výběr dodavatele hlasovacího zařízení pro zastupitelstvo. Stačilo pouhých dvacet minut k tomu, aby město znalo vítěze. „Dostali jsme se z 350 na 150 tisíc, čili tam byla úspora více jak poloviční,“ upřesnila vedoucí oddělení informatiky Městského úřadu Chrudim Jarmila Vojtíšková. 

Hlasovací zařízení
Zdroj: ČT24

Rozhodnutí zastupitelstev využívat on-line aukcí vítá i Svaz měst a obcí. Radnicím je ale hromadně nařídit nemůže, může je jen doporučit. „Jedeme za starosty celé republiky a tato otázka bude tématem hned počátkem února nebo března,“ říká místopředseda svazu Jaromír Jech. 

Internetové aukce přitom nejsou úplnou novinkou. Třeba v Pelhřimově je využívají už dva roky, mimo jiné i na stavební zakázky. „Největší zakázku jsme dělali při zateplení základní školy asi v hodnotě 33 milionů,“ dokládá vedoucí investičního odboru Městského úřadu Pelhřimov Josef Koňák. Město na zakázce díky aukci nakonec ušetřilo osm milionů korun. 

Vysoutěžit se pomocí aukcí dá ledacos – kromě levnějších energií třeba pojištění, úklid nebo dovoz potravin. Firem, které nabízejí elektronické dražby, je v Česku několik desítek. Cena se pohybuje od 10 do 100 tisíc korun, podle velikosti a počtu zakázek.

Vydáno pod