Nejlépe placení zákonodárci v Evropě? Italové

Řím – Komise vedená šéfem italského statistického úřadu Enrikem Giovanninim přišla se zprávou, která dozajista způsobí v Itálii velký rozruch. Podle jejího závěru totiž patří italští poslanci mezi nejlépe placené zákonodárce v Evropě s platem 11.283 eur (290.000 korun) hrubého. K tomu zdarma létají, jezdí vlakem a požívají dalších výhod. To vše v době, kdy Itálie čelí přísným úsporným opatřením. Plat 630 členů dolní komory parlamentu tak přesahuje o 60 procent evropský průměr. Plat senátorů a jejich výhody jsou o trochu vyšší, konstatuje zpráva.

Tamní poslanci dostávají dalších 3503 eur (90.000 korun) na pokrytí cestovních a jiných nákladů kromě toho, že již zdarma cestují po železnici a letadly a neplatí dálniční poplatky. Jak připomíná Reuters, zpráva se objevila v době, kdy se v Itálii zvyšují daně a snižují penze, aby se snížilo zadlužení země. Snaha o snížení odměn pro veřejné činitele, které vyvolaly v době hospodářské krize ostrou kritiku, patří k jedné z priorit úřednické vlády premiéra Maria Montiho.   

Poslanci však reagovali velmi rychle obrannými argumenty. Podle jednoho z poslanců strany Lid svobody (PDL) Antonia Mazzocchiho by ve výsledku italští poslanci nebyli tak dobře placeni, kdyby se vzaly v úvahu všechny výhody. Připomněl, že ve Francii a Německu jsou jeho kolegové pouze více zdaněni.

Antonio Mazzocchi, poslanec Lid svobody (PDL)

„Všechno tohle slouží pouze k tomu, ukázat si prstem na poslance jako kastu, která mrhá penězi, aniž by byla známá fakta. Jedná se o snahu potrestat politiky jen z ideologických důvodů.“

Zpráva porovnávala platy italských zákonodárců s jejich kolegy z Německa, Francie, Španělska, Belgie, Nizozemí a Rakouska. Průměrný plat v těchto zemích byl 6937 eur, v rozmezí 2813,90 ve Španělsku a 8503,90 eur v Nizozemí. Velké rozdíly existují v dalších výhodách, které jednotliví poslanci užívají.  

Opozice, která požaduje škrty v nákladech na politiku, kritizuje, že zatím nebyla přijata žádná opatření na úspory v současném politickém systému. Požaduje proto co nejrychlejší nastavení pravidel.   

Podle Giovanniniho by zveřejněné údaje měly sloužit jako podklad pro zamyšlení v příštích měsících. „Poskytli jsme veškeré údaje, nyní je to na politicích a vládě, aby učinila rozhodnutí a na veřejném mínění, aby to posoudilo,“ dodal Giovannini.

Italští zákonodárci jsou nejlépe placení v Evropě (zdroj: ČT24)