V New Yorku se budou dražit vzácné řecké mince

New York – V New Yorku se schyluje k aukci řeckých mincí, o kterou je velký zájem. Zhruba 600 drobných kousků má vynést až 8 milionů dolarů. Lákadlem je především jejich věk. Všechny mince jsou totiž dva až tři tisíce let staré a pochází z archaického, klasického a helénského období. Vzácné mince vysoké umělecké hodnoty zobrazují bohy, hrdiny bájí, ale i aktuální události doby.

V aukci řeckých mincí, které mají hodnotu od čtyřiceti tisíc dolarů, je zřejmě nejcennější Satyr z Pantikapaionu od Černého moře. „Nese podobiznu satyra – mýtické postavy, a z uměleckého hlediska je to neuvěřitelná mince. Je to jeden z mistrovských kousků starověké kolekce. Vyvolávací cena je 650 tisíc dolarů, ale doufáme, že večer vynese víc než milion. To by bylo skvělé,“ uvedl odborník na antické mince Paul Hill.

Přes 600 starověkých mincí zobrazuje bohy, smrtelníky, hrdiny bájí, mytologické stvůry. Historicky cenná je stříbrná desetidrachma Alexandra Velikého. Při tažení do Indie na koni pronásleduje indického krále na slonovi. V době vyražení v roce 320 před naším letopočtem tak zobrazovala aktuální událost. Na aukci se chystají sběratelé, ale taky investoři. „Mince dnes pokládají za velmi dobrou alternativu bank a akciových trhů a výhodnou střednědobou až dlouhodobou investici,“ dodal Hill. Řecká měna tedy ještě nějakou hodnotu má. Jestli se sbírka přetaví v odhadovaných osm milionů dolarů, se pozná v průběhu dne. 

V New Yorku se koná aukce starých řeckých mincí (zdroj: ČT24)