UniCredit nabídne nové akcie se 43procentní slevou

Milán – Největší italská banka UniCredit potřebuje zvýšit základní jmění o zhruba 7,5 miliardy eur (kolem 192,6 miliardy korun). V opačném případě nebude schopná plnit přísnější požadavky na kapitálovou přiměřenost. Banka bude nové akcie současným vlastníkům nabízet v ceně 1,943 eura za kus, což je sleva asi 43 procent vůči ceně, na kterou by majitelé jinak měli nárok, uvedla agentura Reuters.

Dnes ráno jednala srávní rada banky o podmínkách, za kterých bude akcie vydávat v rámci rights issue, tedy takzvané nárokové emise. Toto vydávání cenných papírů je určeno akcionářům, kteří už akcie banky vlastní. Sleva z teoretické tržní ceny nárokových akcií je vypočtena z oficiální ceny akcií registrované 3. ledna a mimo jiné odráží současnou situaci na trzích. UniCredit nabízí dvě nové kmenové akcie za každou kmenovou nebo spořicí akcii, kterou už akcionáři drží.

UniCredit potřebuje více kapitálu

Podle nových pravidel kapitálové přiměřenosti italské bance hrozí, že jí bude chybět 7,97 miliardy eur (asi 204,7 miliardy korun). Dodržování přísnějších požadavků bude od bank požadovat Evropský bankovní úřad (EBA). Ten zpřísnil požadavky na finanční sílu bank proto, aby evropský finanční systém chránil před dopady evropské dluhové krize.

Přesto část expertů tvrdí, že pravidla by se měla zpřísňovat pomaleji, neboť hrozí, že banky ve snaze získat peníze omezí úvěrovou aktivitu. Tím by mohly zhatit hospodářské oživení. Zdroj agentury Reuters v úterý sdělil, že takzvaný cash call, tedy požadavek na dodání peněz, by mohl být stanoven už na 9. ledna. Zmíněná částka 7,97 miliardy eur, která by bance v případě nedodání peněz od akcionářů chyběla, je největší ze všech bank v Itálii.

16:9
Zdroj: Alessandro Di Meo/ISIFA/EPA

V rámci Itálie svůj kapitál nedávno zvyšoval i menší finanční ústav Banca Popolare di Milano, který nové akcie v rámci rights issue nabízel se slevou asi 40 procent. Sleva 43 procent, kterou stanovila UniCredit, je vyšší, než se čekalo. Informované zdroje uváděly, že sleva se bude pohybovat mezi 30 až 40 procenty.