Průzkum: Vyšší DPH donutí tři čtvrtiny lidí omezit výdaje

Praha – Kvůli růstu daně z přidané hodnoty by téměř tři čtvrtiny lidí rády omezily své výdaje a případně začaly i spořit. Ovšem více než dvě pětiny současně přiznaly, že jim současná situace více spořit neumožňuje. Jak vyplývá z průzkumu ING Bank, o změně chování neuvažují především mladí lidé.

Ve většině případů si úspory nemohou dovolit lidé ve věku 56 až 65 let, a to v téměř 60 procentech případů. Naopak skupinou, která o změně chování a vytvoření si finančního zázemí uvažuje nejméně, jsou mladí lidé ve věku od 18 do 25 let. Celkem nehodlá měnit své zvyky 44 procent mladých. Na své finanční situaci nehodlá nic měnit z pohledu pohlaví ani 34 procent českých mužů. Ženy naopak chtějí šetřit ve 48 procentech případů.

Z dotazovaných, kteří chtějí více spořit, ale jejich finanční situace jim to nedovoluje, tvoří největší část občané Jihomoravského a Zlínského kraje. Za nimi pak následují Pardubický a Královehradecký kraj společně s Ústeckým a Libereckým krajem. Naopak nejvíce odhodlaní k dalšímu spoření jsou respondenti z Vysočiny. Těch, kteří nebudou na stávající situaci nic měnit, je významný podíl v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Průzkum společnosti ING Bank se odehrál v listopadu 2011 a provedla jej společnost Ipsos Tambor. Zúčastnilo se jej 524 respondentů ve věku 18 až 65 let.