Poláci čelí německé elektřině, doplatí na to Češi

Praha - Česká přenosová soustava bude čelit ještě většímu náporu elektřiny z Německa, a tedy i hrozbě blackoutů či poruchám v dodávkách. Těm se snaží zamezit Poláci, kteří na svých hranicích s Německem nainstalují speciální transformátory, jimiž toky elektřiny z tamních větrných parků výrazně omezí. O co méně ovšem bude zatížena polská síť, o to se zvýší nápor na přenosovou soustavu Česka. Dnes o tom informoval deník E15.

Česku nezbude zřejmě nic jiného, než tyto transformátory umístit i na česko-německé hranice. „Umístění transformátorů je pravděpodobné,“ řekl Miroslav Vrba z představenstva České přenosové soustavy (ČEPS). Premiér Petr Nečas loni na podzim řekl, že Česko do obnovy sítě během osmi let investuje asi 50 miliard korun, aby připojování obnovitelných zdrojů v Německu česká soustava zvládla. Tehdy také uvedl, že speciální transformátory Česko budovat nechce. 

Elektřina putuje ze severního do jižního Německa, ale „přetéká“ i do Polska a Česka. Ve větrných dnech se její tranzit zvyšuje až desetinásobně proti obchodním plánům. Kazimierz Kulaga z vedení provozovatele polské sítě, firmy PSE - Operator, na konci minulého roku uvedl, že výběrové řízení na instalaci transformátorů by mělo být vyhlášeno už během ledna. Transformátory mají být hotové do dvou až tří let.  

Roman: Němci by nám měli za elektřinu navíc platit

Otázkou zůstává, jak budou na ochranná opatření Polska a případně i Česka reagovat Němci. Bývalý šéf firmy ČEZ a nynější předseda její dozorčí rady Martin Roman loni prohlásil, že kdyby Češi na své území elektřinu z Německa nepustili, zkolabovala by naopak síť německá. „Měli by (Němci) nám za přenos platit sedm miliard korun ročně. Žádný zákon českému provozovateli přenosové soustavy nenařizuje elektřinu Německa přenášet,“ uvedl loni v červnu.