Češi před Vánoci čile nakupovali pozemky na Měsíci

Praha - V Česku se před vánočními svátky čile obchodovalo s pozemky ve Vesmíru. Přes tři tisíce Čechů v tomto období nakoupily převážně na Měsíci více než 12 kilometrů čtverečních pozemků. Informoval o tom jednatel Galaktické agentury Filip Rajchart. Pozemky jsou nabízeny po akrech (4 047 metrů čtverečních), cena jednoho se před Vánoci pohybovala od 373 do 777 korun.

Galaktická agentura prodává pozemky na Měsíci, na Marsu a na Venuši na základě licenční smlouvy s americkou firmou se sídlem v Nevadě. Americkou společnost The Lunar Embassy založil v roce 1980 Dennis Hope. Firma má pobočky mimo jiné ve Velké Británii, Japonsku, Německu, Maďarsku, Bulharsku, Francii, Izraeli a Rusku. V roce 2006 otevřela pobočku v České republice.

Podle nejnovějších statistik dosáhl v Česku prodej vesmírných nemovitostí celkem 34.619 akrů (přibližně 140 kilometrů čtverečních). Z toho je největší zájem o pozemky na Měsíci. Na Marsu Češi vlastní 3 700 akrů (skoro 15 km2) a na Venuši 1 100 akrů (téměř 4,5 km2).

Nápad prodávat parcely na měsíci se zrodil v USA

Dennis Hope využil zákona v USA, podle kterého každý může libovolný pozemek prohlásit za vlastní, když podá veřejnou žádost. Hope v roce 1980 uplatnil nárok na celý povrch Měsíce u amerického katastrálního úřadu v San Francisku a poté, co mu bylo vlastnictví potvrzeno a vydány příslušné listiny, se prohlásil za jediného vlastníka celého měsíčního povrchu. Mezinárodní Pakt o Měsíci a jiných nebeských tělesech z roku 1967 sice stanoví, že si povrch mimozemských kosmických těles nemohou jednotlivé státy přivlastnit, ale neomezuje nároky soukromých fyzických a právnických osob a nezakazuje státům, aby taková práva uznávaly a registrovaly. Hope na radu právníků tři roky počkal a pak začal prodávat pozemky na Měsíci a ostatních planetách Sluneční soustavy.

Hope pozemky prodal již 3,5 milionu lidí. Celkově bylo na celém světě prodáno více než 11 milionů akrů pozemků na jiných vesmírných tělesech. Nejvíce se prodalo v USA, v Rusku a Izraeli.

Pozemky na měsíci jako originální dárek (zdroj: ČT24)

Pozemky na měsíci si oblíbili známe osobnosti - třeba i Bohdalová

Mezi majiteli jsou například bývalí američtí prezidenti Ronald Reagan, George Bush a Jimmy Carter či herci Tom Cruise, Clint Eastwood a Nicole Kidmanová. Z Čechů vlastní parcelu na Měsíci například šéf LEV 21 Jiří Paroubek, poslanec Pavel Bém či herečka Jiřina Bohdalová. Pozemek na Měsíci o rozloze 4 047 kilometrů čtverečních má i město Praha.

Při nákupu obdrží každý nový majitel list vlastnictví, měsíční ústavu a mapu Měsíce s přibližným zakreslením místa zakoupeného pozemku. Zájemci si mohou koupit i měsíční pas, čímž se přihlásí k měsíčnímu občanství. V Česku tak učinilo 778 občanů.