Itálská vláda bojuje proti krácení daní raziemi

Řím - Italská vláda vytáhla do boje proti krácení daní. Zemi totiž daňové úniky trápí dlouhodobě a státní pokladna ročně přichází o 120 miliard eur. Novou strategii předvedla vláda Maria Montiho v luxusním lyžařském středisku Cortina d'Ampezzo. Na konci roku tam poslala 80 daňových inspektorů.

Do městečka Cortina d'Ampezzo se každý rok za sněhem a zábavou sjíždějí bohatí lidé z celého světa. V současnosti se ale o slavném lyžařském středisku mluví spíš jako o centru daňových úniků. Inspektoři tady během velké razie zadrželi několik podnikatelů, kteří vykázali roční příjem nižší než 750 tisíc korun a přitom jezdí ve Ferrari nebo jiných luxusních autech. „Musíme všechny ty lidi, kteří neplatí daně, najít. Je to nezbytné na obranu těch, kteří pracují,“ míní jedna z obyvatelek obce.

Policie nachytala také majitele restaurací a obchodů. Příjmy restauratérů byly pod dozorem úředníků oproti dni před razií víc než dvojnásobné. Majitelé luxusních obchodů prodali dokonce ještě víc  - účtenky totiž podle policie často neputují do účetnictví ale pod pult. Starosta své daňové poplatníky brání a tvrdí, že razie může městu jen uškodit. „Nemůžeme přijmout tvrzení, že každý podnikatel krátí stát na daních. Věříme, že se to týká jen několika případů. Požádali jsme proto úřady o kompletní zprávu,“ dodal starosta Cortiny d'Ampezzo Andrea Franceschi.

I když se v Cortině mluví o policejním státě, Montiho vláda se nechce nechat odradit a podobných akcí chystá víc. Řím je pod tlakem celé Evropy, aby co nejrychleji snížil státní dluh. Kromě škrtů a změn v daňovém systému by k lepším číslům mohl podle vlády přispět právě boj proti daňovým únikům.

Itálie bojuje proti krácení daní (zdroj: ČT24)