Přebytek zahraničního obchodu ČR se meziročně výrazně zvýšil

Praha – Zahraniční obchod byl loni meziročně vyšší a skončil s přebytkem 18,4 miliardy korun. Informoval o tom Český statistický úřad. Obrat zahraničního obchodu vzrostl na 511,6 miliardy korun a dosáhl nejvyšší měsíční hodnoty od vzniku České republiky. Podle předběžných údajů přeshraniční statistiky se v listopadu meziročně v běžných cenách zvýšil vývoz o 9,6 procenta a dovoz o 6,3 procenta.

Po sezonním očištění se vývoz v listopadu meziměsíčně zvýšil o 0,6 procenta a dovoz o 2,7 procenta. Trend vývoje podle statistiků ukazuje na růst vývozu o 1,1 procenta a dovozu o 0,9 procenta. Tahounem exportu byl i v závěru loňského roku automobilový průmysl, který loni vykazoval rekordní prodeje.

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Milana Hovorky zahraniční obchod v listopadu opět příjemně překvapil. „Proti očekáváním a prognózám si udržel velmi slušné tempo růstu a jak vývoz, tak i dovoz dosáhly historicky nejvyšších hodnot. Přiblížení se hranici tří bilionů korun ve vývozu za celý rok 2011 je teď ještě reálnější,“ sdělil dnes Hovorka.

Slabší koruna tlačí vývozní ceny nahoru

Podle Jiřího Škopa z Komerční banky loňský přebytek zahraničního obchodu bude zřejmě výrazně vyšší než v roce 2010, kdy činil 121,2 miliardy korun. „Kladná bilance zahraničního obchodu by měla dosáhnout okolo 180 miliard korun, což by byl rekordní výsledek,“ odhadl Škop. Dynamika exportů by však vzhledem k ochlazení vnější poptávky měla být daleko nižší než v roce 2011. „Pozitivním faktorem pro naše vývozce je však slabší koruna, která tlačí vývozní ceny nahoru,“ dodal.

Výsledky zahraničního obchodu podle Pavla Sobíška z UniCredit Bank zdaleka nepřipomínají krizí postiženou ekonomiku. „Prosinec už nemá šanci příznivou tendenci zvrátit, takže je možné konstatovat, že čisté exporty přispěly k meziročnímu růstu HDP i v loňském čtvrtém kvartálu. Revize dat z předchozích měsíců zároveň dává šanci na vzestupnou revizi HDP za třetí kvartál, čímž by se smazal nečekaný mezikvartální propad ekonomiky,“ míní Sobíšek.

Komoditní struktura vývozu podle Sobíška zatím nebudí dojem, že by zahraniční poptávka měla tendenci prudce padat, přičemž index růstu exportu v korunách se nadále blíží meziročně deseti procentům a za listopad je vyšší do eurozóny než do Německa. „Vezmeme-li navíc do úvahy překvapivě silný růst průmyslové výroby, můžeme konstatovat, že lákání recese do české ekonomiky se zdá být aspoň pro čtvrtý kvartál 2011 předčasné,“ podotkl Sobíšek.

Se státy Evropské unie se přebytek obchodní bilance meziročně zvýšil o 5,5 miliardy korun na 62,4 miliardy korun. Se státy mimo EU skončila bilance deficitem 44 miliard Kč, který byl v porovnání s listopadem 2010 o tři miliardy korun menší. V lednu až listopadu vzrostl vývoz o 13,4 procenta a dovoz o 11,5 procenta. Obchodní bilance skončila aktivem 178,5 miliardy Kč a byla meziročně o 57,3 miliardy korun vyšší. "Ke zlepšení bilance došlo hlavně u strojů a dopravních prostředků, kde ve srovnání s lednem až listopadem 2010 vzrostl přebytek o 93,7 miliardy korun. Prohloubil se naopak schodek obchodu s minerálními palivy.

Vydáno pod