Airbus získal v Číně zakázku na deset letounů A380

Peking - Evropský výrobce letadel Airbus získal od čínské letecké společnosti Hong Kong Airlines zakázku na deset obřích letounů A380 v přepočtu za 77 miliard korun. Píše to deník The Financial Times. Podle listu by měl stroje do Číny dodat do roku 2015. Výrobce ale zatím zprávu nepotvrdil.

Dodávky objednaných letounů budou podle listu zahájeny v roce 2015. Společnost Airbus odmítla tuto zprávu potvrdit. Informace o nových zakázkách podle mluvčího poskytne až 17. ledna, kdy zveřejní rovněž oficiální údaje o svých loňských dodávkách, napsala agentura DPA.
   
Čínská vláda podle listu varovala, že zakázka by se nakonec nemusela uskutečnit kvůli sporům s Evropskou unií ohledně emisních povolenek. Číně se nelíbí, že do systému obchodování s emisními povolenkami se musí od letošního roku zapojit všechny aerolinky využívající letiště v EU.

Airbus A380
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Zdroje z odvětví tento týden uvedly, že dodávky Airbusu loni přesáhly 530 letounů, což představuje nárůst o více než čtyři procenta. Americký konkurent Boeing ohlásil za loňský rok nárůst dodávek o tři procenta na 477 letadel. Airbus podle těchto údajů překonal svého amerického rivala v dodávkách již devátým rokem za sebou.
   
Oba výrobci mají za sebou podle agentury DPA velmi úspěšný rok. Poptávku aerolinek po nových letadlech podpořila řada faktorů, například rostoucí počet cestujících z rozvíjejících se ekonomik či snaha o snižování spotřeby v době vysokých cen pohonných hmot.