Krizi jako v roce 2008 nečekejme, říká guvernér ČNB

Praha – Česko v letošním roce sice nečeká krize podobná té z roku 2008, růst ekonomiky bude ale pomalý, nebo spadne do záporných čísel. Řekl to guvernér České národní banky Miroslav Singer pro server IHnded.cz. Evropská unie se podle Singera příliš zaobírá řeckou krizí, což způsobuje současné problémy eurozóny. Jako nešťastné řešení pak guvernér vidí půjčku Česka Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) na záchranu eurozóny.

„Nepřichází krize jako v roce 2008. Podnikatelé neočekávají propad výroby, většina z nich, tedy mimo stavebnictví, mluví zatím o tom, že minimálně v prvním pololetí očekávají růst výroby o pár procent. Půjde ale o rok nízkého, nebo mírně záporného růstu ekonomiky,“ řekl Singer.     

Půjčka zemí Evropské unie MMF je slovy Singera „úplně absurdní“. „Evropa světu oznámí, kolik půjčila fondu, a pak vyrazí do světa půjčit si eura - tedy svou vlastní měnu, nad kterou má kontrolu,“ uvedl. Přitom Evropská centrální banka nedávno pustila do ekonomiky dvojnásobek toho, co by dostal od všech evropských zemí MMF, dodal.     

Kvalita půjčky je daná kvalitou toho, do čeho instituce investuje, řekl dále Singer. „Pokud by fond opravdu poskytl eurozóně půjčku v uvažovaných řádech, jde o velké peníze pro jedno provázané teritorium. V poměru k vlastnímu kapitálu něco takového fond ještě nezažil. Navíc v Evropě se mu příliš nedaří. Půjčil dvakrát Řecku, jednou Portugalsku a jednou Irsku a ukazuje se, že jeho program pomoci dobře funguje jen v Irsku,“ připomněl Singer.

Vydáno pod