Novela by měla zlepšit vztahy mezi dodavateli a obchodními řetězci

Praha - Vztahy mezi dodavateli a obchodními řetězci jsou v těžké krizi. Už před dvěma lety je měla narovnat novela zákona, ale nestalo se. Obchodníci pružně zareagovali, zakázané poplatky nahradili jinými a navíc za porušování normy nepřicházely sankce. A tak se chystá další novela, která by mohla platit koncem roku.

V některých obchodních řetězcích je dnes běžnou praxí, že si dodavatelé platí za místo svého zboží v regálu či to, že obchod o výrobcích inzeruje ve svém letáku. Dodavatelé často také doplácí rozdíl, který vznikl tím, že obchod zboží prodával levněji, než bylo domluveno. „Jde pod cenu, standardní marže se mu nedostává a vám jako dodavateli ten rozdíl zpětně vyfakturuje a nazve to marketingovou aktivitou,“ uvedl jeden z dodavatelů. 

Vztahy dodavatelů a obchodníků jsou na bodu mrazu

Dodavatelé se teď bojí, že když na poplatky nekývnou, v regálech je nahradí někdo jiný. Ministerstvo průmyslu a obchodu chce situaci narovnat pomocí novely zákona. „Zákon o významné tržní síle ukázal, že má několik problémů, především s jeho vymahatelností,“ dodal mluvčí ministerstva průmyslu Pavel Vlček.  

Návrh podle autorů mnohem přesněji popisuje, co se nesmí a jak se vymezuje silný hráč. Zakazuje třeba prodej zboží pod nákupní cenou a jako silné hráče označuje ty s obratem přes deset milionů korun, což jsou všechny velké obchodní řetězce. „Ta nová úprava může minimálně zbrzdit tu agresivitu těch některých subjektů a stavět hráz těm jejich praktikám,“ uvedl místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Hynek Brom.  

Zakázané má být třeba i účtovat si částku, na kterou obchod nemá nárok - jako se to teď děje u doplácení zboží, které obchod zlevnil. Podle řetězců jsou ale takto popsané praktiky nejasné. „Ten stav je zase diskriminační. Podlé mého je to zase jedno polínko do ohně, aby se vztahy na trhu ještě zhoršily,“ domnívá se Zdeněk Juračka ze Svaz obchodu a cestovního ruchu. Tlak řetězců na dodavatele vede k nižším cenám pro zákazníky. Na druhou stranu to může výrobce i zlikvidovat.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)