Soros: Dluhová krize je nebezpečnější než finanční krize v roce 2008

Bangalore - Současná dluhová krize v Evropě je nebezpečnější než světová finanční krize v roce 2008. Uvedl to dnes známý americký miliardář a investor maďarského původu George Soros. Již minulý týden podle tisku upozornil, že krach eura a rozpad Evropské unie by měly katastrofální důsledky pro světový finanční systém.

„Euro nyní potenciálně ohrožuje politickou soudržnost Evropské unie,“ uvedl Soros podle listu Business Line. „Pokud se jednotná měna zhroutí, povede to k rozpadu celé Evropské unie. A to bude katastrofální nejen pro Evropu, ale také pro celý globální finanční systém,“ dodal.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová minulý měsíc varovala, že světová ekonomika se nachází v nebezpečné situaci. Evropa by podle ní měla objasnit investorům, jak přesně hodlá bojovat s dluhovou krizí v eurozóně.

Představitelé Evropské unie se na prosincovém protikrizovém summitu dohodli na hlubší integraci eurozóny, na poskytnutí až 200 miliard eur (přes pět bilionů korun) Mezinárodnímu měnovému fondu a na dřívějším zavedení Evropského stabilizačního mechanismu ESM.

„Prosincový summit neposkytl dostatek finančních podrobností,“ řekla Lagardeová v nedávném rozhovoru pro francouzský list Journal du Dimanche. „Pro Evropany by bylo užitečné, kdyby mluvili jedním hlasem a představili snadno pochopitelný a podrobný harmonogram (protikrizových opatření). Investoři na to čekají,“ dodala.