Šéf švýcarské centrální banky padl kvůli obchodům své ženy

Curych - Guvernér Švýcarské národní banky (SNB) Philipp Hildebrand dnes s okamžitou platností odstoupil z funkce. Rezignaci podal po propuknutí skandálu kolem loňských devizových obchodů své manželky. Ty byly uskutečněny v době, kdy centrální banka činila zásadní rozhodnutí ohledně kurzu švýcarského franku.

SNB v krátkém sdělení oznámila, že Hildebrand vydá vlastní prohlášení a zveřejní dokumenty k případu podezřelých devizových transakcí. Jeho rezignace přišla těsně před dnešním uzavřeným jednáním parlamentního výboru, kde měl Hildebrand podat o obchodech vedených ze společného rodinného účtu informace.

Philipp Hildebrand, odstupující guvernér švýcarské centrální banky

„O finančních transakcích, které prováděla moje žena, jsem nevěděl. Na to vám dávám čestné slovo. Vzhledem k přetrvávající veřejné debatě a po důkladném zkoumání veškeré dokumentace jsem ale došel k závěru, že o tom nemohu poskytnout jednoznačný a definitivní důkaz.“ 

Guvernér SNB Hildebrand rezignoval (zdroj: ČT24)

Švýcarský týdeník Weltwoche získal výpisy z Hildebrandova bankovního účtu u Bank Sarasin, z nichž údajně plyne, že transakce prováděl on sám. Je tak podezřelý ze zneužití neveřejných informací, což vrhá špatné světlo na vysoce respektovanou SNB. List se odvolává na důkazy, které mu poskytl jeden ze zaměstnanců banky. Ten se následně pokusil o sebevraždu a byl hospitalizován na psychiatrické klinice. Případ mezitím vzbudil v zemi silnou reakci veřejnosti i politiků, kteří mluví o snížení důvěry v banku a nutné změně pravidel. 

„Centrální banka bude muset upravit svůj kodex a zakázat devizové obchodování. Domnívám se, že toto zpřísnění se bude muset týkat i členů rodiny,“ říká švýcarská sociální demokratka Susanne Leuteneggerová Oberholzerová.

Švýcarskou měnu odchod guvernéra naopak posílil

Podle ekonomů se ale Švýcarsko zatím o ztrátu důvěry v zahraničí bát nemusí. V reakci na odstoupení guvernéra navíc frank posílil. „Kauza okolo bývalého guvernéra švýcarské centrální banky by neměla nějakým zásadním způsobem podkopat důvěru ve švýcarský frank. Nestojí na jednom člověku, ale na poměrně dlouhé historii kredibilního centrálního bankovnictví a nízkoinflační politiky,“ vysvětlil hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Hildebrandova manželka Kashya v polovině srpna nakoupila asi půl milionu dolarů za 400 tisíc švýcarských franků. Za tři týdny SNB oznámila kroky, jimiž zastavila prudký růst franku a vyvolala jeho výrazný pokles. O několik týdnů později byly dolary z Hildebrandova společného účtu prodány se ziskem asi 75 tisíc franků (1,6 milionu korun).

Hildebrand minulý týden popřel obvinění, podle nichž o transakcích své manželky předem věděl a podpořila jej SNB i vláda. Tlak na něj však zvýšila největší švýcarská politická strana i média. Uvolněný post šéfa centrální banky dočasně převezme nynější viceguvernér Thomas Jordan. O osudu bývalého guvernéra rozhodne další vyšetřování.

Vydáno pod