Krkonošské lyžařské areály zatím nebudou na prodej

Praha – Dnešek měl původně posunout dál jednání o osudu nejznámějších krkonošských lyžařských areálů. Vedení Svazu lyžařů České republiky (SLČR) totiž na mimořádné konferenci chtělo požádat členy o udělení mandátu začít jednat o prodeji svého podílu ve skiareálech ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou nebo Harrachově. Vedení svazu se však zatím svých podílů v krkonošských areálech nesmí zbavit, ale může o případném prodeji diskutovat. Svaz tím chce vyřešit svou tíživou finanční situaci, kterou způsobily především chybějící peníze od společnosti Sazka.

Dnešní mimořádná konference dala vedení SLČR mandát k tomu, aby podepsalo smlouvu s firmou Patria Corporate Finance, která provede analýzu a doporučí svazu nejvýhodnější další postup. O jeho schválení ale rozhodne až další konference, pravděpodobně v květnu. „Nerozhodlo se o případném prodeji, ale já s předsedou dozorčí rady (Romanem Kumpoštem) naspecifikujeme podmínky smlouvy s Patrií, která nám poradí další postup,“ uvedl po dnešním zasedání v Praze předseda SLČR Lukáš Sobotka. Součástí dohody s poradní firmou ale bude i zvážení prodeje. „Přistoupili jsme ke všem variantám, výsledek analýzy půjde na další konferenci,“ dodal. 

Nakládání s majetkem svazu v lyžařských akciových společnostech, v nichž má svaz přibližně třetinový podíl, bylo ústředním tématem konference. Hodnota majetku svazu je přitom odhadována na více než půl miliardy korun. Sobotka vidí smysl v tom, že by se SLČR domluvil na prodeji svých podílů společně s Českým svazem tělesné výchovy (ČSTV), který má ve všech areálech nadpoloviční většinu cenných papírů. 

ČSTV chce o skiareálech jednat na konci ledna

O budoucnosti středisek plánuje majoritní akcionář, který se rovněž ocitl ve finančních problémech, jednat až po zvolení nového vedení na valné hromadě 28. ledna. Někteří členové lyžařského vedení nechtějí tak dlouho čekat a navrhují prodat podíly hned. Podle rozhovoru místopředsedy svazu Norberta Pelce pro Právo dluží ČSTV desítky milionů a postupně se drolí. Proto by prý bylo nejlepší realizovat prodej co nejdříve bez ohledu na majoritního vlastníka. 

Na areály si brousí zuby silné finanční skupiny. Nejprve skupina PPF Petra Kellnera nabídla za majoritu ČSTV ve střediscích 280 milionů korun, za všechny podíly včetně SLČR půl miliardy. K tomu nabídla i podporu mladých lyžařů. Společnost J&T chce získat areály prostřednictvím firmy Tatry Mountain Resorts a nabízí SLČR 195 milionů. I ona by podpořila mladé talenty. V Peci pod Sněžkou usiluje o koupi tamního skiareálu i nově vzniklé Sdružení za rozvoj lyžování, které sjednocuje vlastníky pozemků a vleků v areálu. Zájemci usilují o lukrativní krkonošské areály, které v roce 2010 vykázaly zisk téměř 50 milionů korun, od loňského léta, kdy se ČSTV kvůli úpadku Sazky dostal do finančních potíží a začal o prodeji středisek uvažovat. Areály potřebují další investice, ČSTV ani SLČR však na to zřejmě nemají dostatek financí.