V USA začíná výsledková sezona

Washington - Dnešním večerem začíná ve Spojených státech výsledková sezona. Po uzavření amerického obchodování ji už tradičně otevře výrobce hliníku Alcoa. Dobré zprávy od amerických firem ale investoři nečekají. Čísla mají být nejhorší za dva roky. Zisky firem by mohly růst o míň než desetinu. Letos by nemusely růst už vůbec.

Faktory, které udávaly vývoj posledního čtvrtletí loňského roku, jsou dluhová krize v eurozóně, silný dolar, lepší čísla o nezaměstnanosti a taky vracející se chuť Američanů utrácet. Ani to ale bankám nepomohlo postavit se na nohy.

„Je velmi pravděpodobné, že zisky bank v roce 2011 rostly nejpomaleji od roku 1938 a zatím to nevypadá, že by letošek měl být lepší,“ říká Michael Mayo, analytik Credit Agricole Securities.

Mezi vítěze nepatří ani jinak silné farmaceutické společnosti, které potopilo omezování státních výdajů. Naopak na špičku se pravděpodobně dostanou petrochemické společnosti, kterým pomohla vysoká cena ropy. A pozadu nezůstanou ani některé technologické společnosti.

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)

„Za zmínku stojí třeba výsledky společnosti Apple, která očekává přibližně 56 procentní nárůst zisku,“ říká Petr Zajíc, portfolio manager společnosti Pioneer Investments.

Investorům napoví už čísla společnosti Alcoa. Právě tato firma je podle odborníků barometrem celé výsledkové sezony. Tentokrát ale očekávají zklamání v podobě zisku ve výši jednoho centu na akcii. Na konci týdne pak stav finančního sektoru poodhalí výsledky banky JPMorgan Chase.