Brusel: Většina českých webů nabízejících úvěry pochybila

Brusel - Evropská komise se více zaměří na devět z deseti webových stránek nabízejících lidem spotřebitelské úvěry v České republice. Stránky firem byly kontrolovány v rámci celounijního šetření více než 550 webů. Podle Bruselu bylo v celé Evropské unii jen 30 procent těchto webů v souladu s unijními předpisy.

John Dalli, eurokomisař pro spotřebitele 

„Lidé při rozhodování o úvěru někdy zjistí, že je daný produkt dražší, než se původně zdálo, protože nebyly jasně nebo vůbec uvedeny důležité informace.“ 

Podle eurokomisaře pro spotřebitele Johna Dalliho není někdy úvěry snadné pochopit. Proto je nezbytné, aby provozovatelé poskytovali spotřebitelům dostatečné a správné informace. „Úkolem komise je zajistit spolu s vnitrostátními orgány, aby tato povinnost byla dodržována,“ dodal.

Úřady prošetřily v zemích EU, na Islandu a v Norsku během akce loni v září celkem 562 internetových stránek, které spotřebitelské úvěry nabízejí. Nejrůznější pochybení byla zjištěna ve 393 případech, u 380 z nich budou provedena další testování.

16:9
Zdroj: Alžběta Jungrová/isifa/Lidové noviny

Evropská komise jmenovala mezi hlavními problémy například zavádějící prezentace nákladů. Takový problém byl zaznamenán u zhruba pětiny kontrolovaných webů. U 233 stránek, tedy zhruba 43 procent všech kontrolovaných, zase nebyly poskytnuty jasné informace o různých složkách celkových nákladů, například o úrokových sazbách. U téměř poloviny webů zase v reklamách chyběly některé informace, které by tam podle unijních předpisů měly být uvedeny.