Nečas: Zbytečné byrokratické zátěže ubude do roku 2014 téměř o třetinu

Praha - Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) se znovu přihlásila ke snižování administrativní zátěže pro podnikatele a firmy. Do konce volebního období v roce 2014 chce snížit administrativní zátěž o 11 miliard korun na méně než 52 miliard korun. V porovnání s rokem 2005 by tak administrativní zátěž měla podle Nečase klesnout zhruba o 30 procent. Snižování zbytečné zátěže může podle premiéra pomoci mimo jiné v boji proti hrozící ekonomické recesi. Do odstraňování administrativní zátěže se mohou aktivně zapojit také občané.

„Naším cílem je, abychom motivovali k podnikatelské aktivitě, protože jenom ta pomáhá vytvářet nová pracovní místa, respektive pomáhá vytvářet prostředí pro to, aby živnostníci dokázali uživit sami sebe,“ zdůraznil Nečas. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba zároveň vyzval občany, aby se do odstraňování zbytečné byrokratické zátěže sami zapojili. Pokud na ni při komunikaci s úřady narazí, mohou na to ministerstvo upozornit. To pak bude jejich podněty analyzovat.

Méně statistiky a formuláře na jednom místě

Jen ministerstvo průmyslu a obchodu má v boji proti nadměrné zátěži firem nyní v hledáčku zhruba 40 administrativních povinností, u kterých uvažuje o zrušení. Jde například o zbytečné ověřování dokumentů z datové schránky při komunikaci s úřady nebo nadužívání služeb notáře v běžných procesech uvnitř firem. Ubýt by mělo také nejrůznějšího vykazování dat pro statistické účely a také papírování například v souvislosti s pracovními úrazy.

Martin Kuba
Zdroj: ČT24

„Dnes podnikatel při úrazu musí vykazovat informace více úřadům, jde nám o to, aby toto dál řešil například inspektorát bezpečnosti práce, který by pak dál se všemi úřady komunikoval,“ upozornil Kuba. Všechny potřebné formuláře pro komunikaci s úřady by také mělo být podle něj možné stáhnout na jednom místě.

Petr Nečas

„Našim cílem je taky snížit administrativní zátěž v oblasti výkaznictví pro české firmy. Podniky zatěžují nejrůznější statistiky, které musí vyplňovat. Celkem jde zhruba o 200 různých formulářů z ministerstev nebo z Českého statistického úřadu.“

Premiér nicméně připustil, že v odbourávání některých administrativních povinností má vláda svázané ruce. Vyplývají totiž z evropských předpisů, které musela Česká republika do svého právního systému povinně implementovat. „Polovina administrativy je zaváděna do naší země na základě evropských předpisů, jenom zhruba 50 procent je národní legislativa,“ upozornil Nečas.

Premiér zároveň připomněl, že v některých bodech už vláda na národní úrovni v odbourávání zbytečné zátěže pokročila. 275 milionů korun podle něj podnikatelům uspořila novela živnostenského zákona. 400 milionů uspořilo zjednodušení administrativních povinností spojených s výstavbou čističek odpadních vod. Úsporu ve výši 35 milionů pak přinesla novela zákona o léčivech.

Brífink Nečase a Kuby ke snižování byrokratické zátěže (zdroj: ČT24)