Duty free shopy na pražské Ruzyni jsou předražené

Praha – Bezcelní obchody na pražské Ruzyni jsou předražené. Za zboží zaplatíme mnohdy několikanásobně víc než na ostatních evropských letištích. Výjimkou jsou pouze tabákové výrobky. Test provedl rakouský autoklub ÖAMTC, který se zaměřil na jedenáct evropských letišť. Na nejlepší ceny narazí zákazníci na londýnském Heathrow.

Heathrow vs. Ruzyně

„Ceny ostatních výrobků tam byly někdy i výrazně vyšší než na jiných letištích,“ uvádí ÖAMTC. Duty free shop na Heathrow nabídne parfém značky Hugo Boss v přepočtu za necelých 34 eur (878 korun), na Ruzyni za něj vytáhneme z peněženky 61,7 eura (1 593 korun). Rozdíl v cenách je veliký. Ceny se mnohdy liší i o 80 procent.

„S ohledem na to, že na Letišti Praha máme tři hlavní evropské provozovatele duty free a jejich cenová tvorba se tvoří centrálně, tak je to jejich rozhodnutí,“ říká Jiří Pos, ředitel Letiště Praha.

Test ÖAMTC poukazuje, že nákupy na letištích nemusí být vůbec tak výhodné, jak si lidé často myslí. Podle průzkumu, který se konal mezi loňským srpnem a listopadem, se vyplatí nechat nákupy na dobu těsně před odletem třeba ve Vídni. V obchodech na tamním letišti byly v porovnání s prodejnami v centru města levnější hlavně parfémy a alkohol.

Telefonát s Jiřím Posem (zdroj: ČT24)