Odměňování topmanažerů ve státních firmách je stále sporné

Praha – Vláda se před dvěma lety dohodla, že od základů přetaví systém odměňování manažerů ve státních firmách i fungování dozorčích rad. Nástroje v podobě vládního usnesení a taky audit vypracovaný před rokem ale zůstaly jen na papíře. Například kontrolní orgány prošly jen kosmetickými změnami.

Odstupné ombudsmana Petra Fejka z Českých drah (ČD) v polovině loňského roku činilo 2,5 milionu korun. Případný odchod jeho šéfa by pak podle smlouvy vyšel dokonce na 12 milionů. Sporným zlatým padákům mělo udělat přítrž usnesení Fischerovy vlády před dvěma lety. V některých případech ke změnám smluv nedošlo dodnes. 

„Dozorčí rada rozhodne, zda dojde ke změnám ve způsobu odměňování manažerů. Pravděpodobně by to bylo formou dodatku ke smlouvám, se kterými musí souhlasit jak zaměstnanec, tak společnost,“ říká mluvčí ČD Radek Joklík. „Velká diskuze je nad tím, jestli se něco takového děje i v ČEZu v souvislosti s působením bývalého ředitele v dozorčí radě,“ dodává ředitel Transparency International David Ondráčka. Většina firem přitom tvrdí, že se se změnami už popasovaly. 

Reportáž Veroniky Kubíčkové (zdroj: ČT24)

Ministerstvo se hájí: Změny jsou postupné

Výsledky za 28 podniků s aspoň třetinovou účastí státu mělo ministerstvo financí představit už v říjnu 2010. Změnit se mělo až 150 manažerských smluv. Termín ale sběratel informací, kterým je ministerstvo financí, stále posunuje. „Nelze to udělat ze dne na den. Změny jsou postupné. Zásady jsou naplňovány v drtivé většině podniků, určitě v těch pod ministerstvem financí,“ říká mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. 

Náměstek Zajíček je už třetím úředníkem, který se musí s věcí seznamovat. Po vrchním řediteli Uvírovi a externím zaměstnanci úřadu dostal agendu na starost až teď, tedy šest týdnů před uzávěrkou. Znovu musí nastudovat 80stránkový audit, který ministr Eduard Janota zadal na přelomu let 2010 a 2011. U prověřovaných podniků, mezi kterými byly ČEPS, ČEZ, ČD, MERO, ČD, ČSA, Letiště Praha a Lesy ČR, odhalili auditoři řadu nedostatků. Chyby byly v systému odměňování, ve stanovách společností i v obsazení dozorčích rad. 

Dozorčí rady
Zdroj: ČT24

„Co nás nejvíc zarazilo, byla nepřítomnost jakéhokoliv zkušeného člověka z branže. Tam byli buď ministerští úředníci, nebo náměstci nebo různí poslanci,“ říká ředitel firmy Industrial Advisors Vratislav Kulhánek. V některých případech ani členové dozorčí rady neví, kolik management vydělává. Přitom by plat a odměny měli schvalovat. A podle auditorů je problém i to, že řada manažerů sedí hned na dvou židlích. Na jednu práci mají hned dvě smlouvy. 

„Jako generální ředitel si navrhnu odměny a jako předseda představenstva si je schválím,“ ilustruje situaci Kulhánek. „Ve vyspělých zemích mají dozorčí rady informace o platu managementu a navíc je potom i zveřejňují, a to i v konkrétních číslech,“ dokládá Ondráčka z Transparency International. V Česku si podniky tyto informace pořád střeží. Noví členové dozorčích rad pořád přicházejí ze stranických táborů nebo přímo z ministerstev.