Cestovní kanceláře už hlásí: Máme pro vás letní dovolenou

Praha – Zima v Česku ještě pořádně nezačala a cestovní kanceláře už lákají k nákupu letní dovolené. Češi si zájezdy v první chvíli oblíbili, a to zejména kvůli lepší ceně. V několikaměsíčním předstihu koupí 40 procent všech prodaných zájezdů. I přes obavy z příštího roku tak cestovní kanceláře čekají do příští sezony spíš mírný růst.

Většina cestovních kanceláří odstartovala letní sezonu 2012 dříve než v minulém roce. „Po několika letech krize, kdy Češi čekali spíše na nabídky posledního momentu, se letos opět vrací k výhodám prvního momentu a v současné době registrujeme nárůst poptávky o více než dvacet procent,“ říká mluvčí CK Fischer Dan Plovajko. Například Exim Tours nyní eviduje desetiprocentní nárůst prodaných zájezdů. 

Zájezdy na léto se teď prodávají až s třicetiprocentní slevou. Cestovky ale nabízejí například pobyt pro dítě zdarma. Právě rodiny s dětmi patří totiž mezi jejich nejdůležitější klientelu. „Dorostla generace mladých lidí, kteří jsou stále ještě aktivní a přitom už založili rodiny, a ti vyžadují kromě klasického pobytu u moře mnohem aktivnější dovolenou,“ uvádí mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. 

Last minute zájezdů ubývá 

Z nabídky first moment si Češi už vybírají tolik jako ze zájezdů na poslední chvíli. Jejich nabídka totiž naopak klesá. „České cestovní kanceláře jsou opatrnější, takže už nedávají tak velkou volnou kapacitu letadel. Chtějí jít na jistotu, aby letadlo zaplnily,“ vysvětluje majitel Student Agency Radim Jančura. 

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

Svá oblíbená místa ale Češi příliš nemění. Mezi jejich favority se už tradičně drží pláže kolem Středozemního moře. A stejné zůstávají i výdaje na letní dovolenou. Jen loni za ni průměrný Čech utratil kolem 12 tisíc korun a ani letos cestovní kanceláře velké změny nečekají. „Očekávám, že čísla budou velice podobná jako v sezoně 2011,“ myslí si marketingový ředitel Exim Tours Stanislav Zíma. Sezonu by ale mohl zasáhnout kurz koruny. V případě, že by výrazně oslabila, cestovní kanceláře plánují ceny zájezdů zvednout.