Zaměstnancké benefity v Číně? Zelná pole či ovocný sad

Peking - Nejen plat, ale třeba i ovocný sad může být zajímavým bonusem, na který mohou firmy lákat zaměstnance. Své o tom ví i jedna kanadská těžební firma. Na lepší pracovní podmínky láká nové zaměstnance ve svém čínském dole na zlato. Nabídka firmy nemá obdoby, a jak se zdá, pro Číňany je lákavá.

Číňan Liao si do blízkosti dolu může přivést i svoji rodinu. Jeho zaměstnavatel, kanadská firma, tam totiž ze svých peněz vybudoval zelná pole a ovocné sady, ze kterých můžou sklízet a žít. Tato nabídka ho přesvědčila. Díky těmto bonusům, které nemají v Číně obdoby chce firma nalákat další pracovníky.

„Máme teď spoustu pracovních příležitostí, protože v Číně je hodně zlatých dolů, a doteď málo lidí studovalo na těžební inženýry. Teď se ale postupně uplatní všichni,“ říká Liao Sin-ken, těžební inženýr.

Zájem bohatých Číňanů o zlato stoupá. Stejně jako jinde ve světě v něm vidí investici, jejíž hodnota v krizi tolik neklesá. Číňané a Indové bohatnou a chtějí zlato i jako šperky a dekoraci. Zahraniční provozovatel dolu chce boomu využít a rozšířit výrobu. Zásob je podle firmy v oblasti ještě na příštích dvacet let.

Číňané si zlata jako investice začali ve velkém všímat před třemi lety, a to díky kampani, kterou rozjela tamní vláda. Dnes si lze menší cihlu koupit prakticky v kterékoli bance.

Kanadská firma láká čínské dělníky na netradiční benefity (zdroj: ČT24)