Fed dá americké vládě z loňského zisku 76,9 miliardy USD

Washington - Americká centrální banka (Fed) předá federální vládě ze svého čistého zisku za loňský rok 76,9 miliardy USD (1,55 bilionu Kč). Bude to druhá nejvyšší platba po převodu 78,4 miliardy dolarů z rekordního zisku za rok 2010, oznámil dnes Fed.

Fed odhadl zisk za loňský rok na 78,9 miliardy USD po dosavadním maximu 80,9 miliardy dolarů v předešlém roce. Centrální banka nyní vydělává hlavně na úrokových příjmech z nakoupených cenných papírů v jejím portfoliu, které od finanční krize kvůli nákupům hypotečních cenných papírů a státních dluhopisů prudce narostlo. Ze zisku Fed kryje vlastní náklady a zbytek posílá ministerstvu financí USA.

Masivními nákupy dluhopisů a dalších aktiv Fed od eskalace finanční krize na podzim 2008 zvýšil svou rozvahu na zhruba 2,9 bilionu dolarů, více než trojnásobek předkrizové úrovně. V takto zvětšeném portfoliu je však podle kritiků i značná část nekvalitních aktiv, což může v budoucnu ziskovost Fedu podkopat.

Fed za krize nakupoval hlavně hypoteční aktiva, aby stabilizoval finanční sektor. V loňském první pololetí nakupoval na trhu státní dluhopisy ve snaze podpořit oživení ekonomiky.