Brusel chce zablokovat fúzi Deutsche Börse a NYSE

Brusel/Londýn – V obavách z narušení hospodářské soutěže doporučili úředníci antimonopolního odboru Evropské komise zablokovat transatlantickou burzovní fúzi mezi německou Deutsche Börse a americko-evropským operátorem NYSE Euronext. Podle britského listu Financial Times zřejmě jejich postoj rozpoutá týdny horečného lobbování obou společností za záchranu transakce, z níž má vzniknout největší burzovní skupina světa.

Komise se bojí, že spojená skupina by získala dominanci na trhu derivátů, tedy opcí a termínových kontraktů. Komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia podle listu oběma stranám řekl, že plánuje jejich návrh na spojení zablokovat, pokud nebudou ochotny prodat jeden ze svých derivátových trhů, to ale šéfové obou společností odmítají.

Deutsche Börse vlastní termínový trh Eurex a NYSE kontroluje londýnskou Liffe, které by dohromady měly více než 95 procent na trhu futures na krátkodobé referenční úrokové sazby i na trhu termínových kontraktů na německé státní dluhopisy. Almuniův tým odmítl argument obou burz, že trh burzovně obchodovaných derivátů je globální, takže by spojená společnost nadále čelila konkurenci, zejména ze strany chicagské CME.

Na fúzi se nyní zaměří další komisaři

Nyní budou doporučení antimonopolních úředníků posuzovat další odbory Evropské komise a poté bude předloženo výboru expertů členských zemí Evropské unie. Obě burzy by mohly fúzi ještě zachránit, pokud by získaly dostatečnou politickou podporu a zejména dostaly na svou stranu německou kancléřku Angelu Merkelovou. Společnosti signalizovaly, že jsou rozhodnuty jít až do „hořkého konce“, a plánují rozpoutat lobbistickou kampaň zacílenou na přesvědčení klíčových politiků.

Americká burza NYSE
Zdroj: ISIFA/EPA/Adrew Gombert

Deutsche Börse a NYSE prohlásily, že zatím žádné rozhodnutí z Bruselu nedostaly. Almuniův mluvčí zprávu komentovat odmítl. Deutsche Börse a NYSE Euronext už musely kvůli vyšetřování EU prodloužit termín dokončení fúze v hodnotě devíti miliard dolarů (182 miliard korun) do 31. března z původního data 31. prosince. Burzy se dohodly na fúzi loni v únoru, akcionáři obou firem spojení schválili v červenci a regulační orgány ve Spojených státech povolily spojení s podmínkami minulý měsíc. Evropská komise má rozhodnout do 9. února.

NYSE Euronext vznikla v dubnu 2007 spojením newyorské burzy NYSE a evropského provozovatele akciových trhů Euronext. NYSE Euronext vedle akciové burzy v New Yorku a provozuje trhy v Amsterodamu, Bruselu, Lisabonu a Paříži. Deutsche Börse provozuje frankfurtskou akciovou burzu a derivátovou burzu Eurex.