Audit ČEZu: Ve vztazích se Škodou Power korupce nebyla

Praha – Interní audit provedený společností ČEZ, který měl prověřit zakázky od tohoto energetického podniku pro strojírenskou firmu Škoda Power, neshledal neetické či korupční jednání. Vnitropodnikové šetření sice potvrdilo významný nárůst zakázek za desítky miliard korun pro Škodu Power po roce 2004, kdy ČEZ řídil bývalý manažer Škody Martin Roman, růst však podle dokumentace souvisel s celkovým růstem investičních výdajů ČEZu.

Škoda Power (i pod hlavičkou svých právních předchůdců) vyrobila a dodala pro ČEZ 46 parních turbogenerátorů, což byly téměř tři čtvrtiny všech těchto zařízení v elektrárnách a teplárnách ČEZ na konci roku 2010. Dle auditu bylo větší zapojení externích dodavatelů včetně Škody Power do projektů ČEZ v předchozích letech motivováno například obnovou uhelných elektráren společnosti. U některých kontraktů pro ČEZ byla Škoda jedinou firmou, která podala nabídku. Jindy společnost uspěla například na základě rámcové smlouvy či jako původní dodavatel zařízení. Několikrát Škoda zvítězila v konkurenci s dalšími firmami. 

Interní audit prověřoval vzorek 39 kontraktů, které Škoda Power od roku 2004 od ČEZu získala. Aktuální hodnota těchto kontraktů je 26,4 miliardy korun, z toho 15,4 miliardy již bylo zaplaceno. „Jde o standardní obchodní vztahy, s parametry obdobnými jako v případech jiných dodavatelů ČEZu,“ uvedl mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Audit společnosti ČEZ

„Na základě zevrubného posouzení jednotlivých případů z předložené dokumentace neshledal auditní tým žádný nestandardní zásah do procesu výběru dodavatelů. Historicky vzniklá vazba je (technickým) důvodem preference Škody Power (výrobce) při opravách a modernizacích jím dodaného zařízení, v případě jaderných elektráren je Škoda Power dodavatelem akceptovaným jaderným dozorem (SÚJB).“

Emise
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Spekulace o zapojení Martina Romana do střetu zájmů

Roman byl loni nařčen ze střetu zájmů, že jako generální ředitel ČEZu poskytoval plzeňské Škodě zakázky. Před nástupem do ČEZu byl Roman generálním ředitelem a předsedou představenstva plzeňské Škody Holding. Objevily se i spekulace, že Roman během svého působení v čele ČEZu měl vlastnické zájmy ve Škodě Plzeň. To Roman popírá.

Od října se okolnostmi, za nichž v letech 2002 a 2003 přešla Škoda Holding do rukou investorů skrytých za skupinou Appian, zabývá speciální tým protikorupčního útvaru policie. Z dokumentů Mladé fronty Dnes vyplývá, že v některých firmách, přes které tekly prostředky na nákup Škody, figurovali i tehdejší manažeři Škody v čele s Romanem. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej prohlásil, že policisté se případem stále zabývají. S ohledem na vyšetřování však nesdělil žádné další podrobnosti.

Roman loni v září v čele ČEZu po sedmi letech skončil a stal se novým předsedou dozorčí rady společnosti. Ve funkcích generálního ředitele a předsedy představenstva ČEZu Romana nahradil Daniel Beneš.

Martin Roman
Zdroj: ČT24/ČEZ