V Česku opět přibylo podnikatelů, je jich přes 2 miliony

Praha – Počet podnikatelů v Česku loni vzrostl o 59 767 lidí, celkem jich bylo přes 2,29 milionu. Rychlý nárůst jejich počtu, který odstartoval už v roce 2008, přitom pokračuje již čtvrtý rok po sobě prakticky stejným tempem. Uvedlo to dnes ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) s odvoláním na aktuální údaje živnostenského rejstříku.

Fyzických osob podle rejstříku podnikalo více než 1,95 milionu, právnických osob 342 918. Živnostenských oprávnění bylo celkem téměř 3,15 milionu. „Na každou tisícovku obyvatel České republiky dnes připadá 217 lidí, kteří mohou podnikat,“ uvedl ke statistikám ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Skutečně aktivních podnikatelů bude ovšem podle MPO v České republice méně, než kolik vyplývá ze živnostenského rejstříku. Řada lidí má totiž několik živnostenských oprávnění, někteří mají živnostenský list pouze jako vedlejší zdroj příjmu nebo ho již nepoužívají vůbec. „Reálný počet podnikatelů - fyzických osob proto odhaduji na 967 000, což je údaj vycházející z počtu OSVČ platících sociální pojištění,“ upozornil náměstek ministra průmyslu a obchodu pro oblast podnikání Bedřich Danda.

Nejvíce podnikatelů v Praze, nejméně na Karlovarsku

Nejvíce podnikatelů MPO na konci roku evidovalo v Praze, a to jak u celkového počtu, tak mezi fyzickými osobami. Celkem jich v metropoli bylo 439 431, do kategorie fyzických osob spadalo 309 671 z nich. Na druhém místě byl Středočeský a na třetím Jihomoravský kraj. Nejméně podnikatelů naopak bylo evidováno v Karlovarském kraji. Z jejich celkového počtu 66 618 zde bylo 59 246 fyzických osob.

Cizinců bylo mezi podnikateli působícími v České republice na konci loňského roku 93 059. Nejvíce živnostenských oprávnění měli mezi cizinci podnikatelé původem z Ukrajiny, bezmála 36 000. Následují podnikatelé z Vietnamu s necelými 35 000 oprávnění a ze Slovenska, pro něž bylo v evidenci bezmála 14 000 živnostenských oprávnění.