Mountfield chce na pražskou burzu od roku 2013

Praha – Akciová společnost Mountfield, která v Česku a na Slovensku provozuje síť prodejen se zahradní technikou, bazény a potřebami pro volný čas, plánuje na pražskou burzu vstoupit na začátku příštího roku. Získaný kapitál firma investuje do dalšího rozvoje sítě prodejen, zahraniční expanze i akvizic.

„Chceme investorům nabídnout podíl v naší společnosti a získané prostředky budeme investovat do dalšího rozvoje firmy a služeb, které poskytujeme našim zákazníkům,“ uvedl generální ředitel a většinový vlastník Mountfieldu Ivan Drbohlav, který si ve společnosti hodlá udržet největší podíl i po primárním úpisu akcií.

O velikosti emise se zatím jen spekuluje

Analytici plán Mountfieldu vstoupit na burzu vítají. „Jakékoliv oživení pražské burzy je vítané,“ upozornil v rozhovoru pro Studio Burza makléř společnosti Patria Roman Koděra, i když připouští, že emise bude zřejmě patřit k těm menším. Podle odhadů analytiků by svou velikostí neměla přesáhnout úpis akcií AAA, Kit Digitalu ani Fortuny. Vedení Mountfieldu velikost plánované emise zatím neupřesnilo.

Drbohlav dnes zároveň uvedl, že Mountfield nehodlá vstup na burzu uspěchat. Záležet prý bude na aktuálních podmínkách. Mountfield může vstoupit na burzu i později než na počátku roku 2013. „Na začátku příštího roku ale musíme být připraveni,“ dodal Drbohlav.

Komentář Romana Koděry (zdroj: ČT24)

Mountfield chce expandovat doma i v zahraničí

Část financí získaných vstupem na burzu hodlá Mountfield využít také pro další akvizice, a to nejen v Česku a na Slovensku. Mountfield nyní vlastní firmy vyrábějící bazény a
chtěl by získat i některé podniky zabývající se produkcí zahradní techniky. „Jsou teď neuvěřitelné možnosti zúčastnit se výroby,“ upozornil Drbohlav.

První tuzemskou prodejnu firma otevřela v březnu 1991 v Mnichovicích u Prahy. Nyní má v Česku 55 prodejních center a na Slovensku jich provozuje 17. „Celkově počítáme až s desetiprocentním navýšením počtu prodejen v ČR a na Slovensku oproti stávajícím 72 centrům,“ podotkla výkonná ředitelka společnosti Mountfield Jana Moravová.

Mountfield má nyní základní kapitál 604,2 milionu korun a Drbohlav na konci roku 2010 držel ve firmě zhruba 72 procent akcií. Tržby společnosti v roce 2011 činily 4,19 miliardy korun a její vedení za loňský rok předpokládá zisk převyšující 180 milionů korun. Více než poloviční podíl má ve společnosti JFC (výroba zastřešení bazénů), Garsys (výroba bazénů, bazénového příslušenství, zastřešení bazénů a solárních absorberů), Laminet (výroba bazénů) a Kulti (výroba zahradní techniky).

Mountfield hodlá ve středoevropském regionu dál expandovat a v hledáčku má kromě Česka a Slovenska také například Německo či Rakousko. „Není to vize pro letošní rok, ale spíše dlouhodobější projekt,“ uvedla Moravcová.

Společností s akciemi na pražské burze příliš nepřibývá. Loni na ni vstoupila pouze akciová společnost E4U, která se zabývá investicemi do obnovitelných zdrojů, v roce 2010 pak sázková společnost Fortuna či technologická firma KIT digital.

Vydáno pod