Trh hypoték loni stoupl o 40 procent na 117 miliard Kč

Praha - Lidé si loni v Česku vzali hypotéky za celkem 117 miliard Kč, což je meziroční růst o 40 procent. Rok 2011 byl podle generálního ředitele Hypoteční banky Jana Sadila pro hypoteční trh druhý nejúspěšnější. Letos podle něj objem peněz na hypotéky pravděpodobně klesne a mohl by se pohybovat kolem 100 miliard korun. Sadil letos očekává spíše zvýšení úrokových sazeb.

„Trh povzbudila příznivá ekonomická nálada, očekávané zvýšení sazby DPH z deseti na 14 procent od ledna 2012, výhodné úrokové sazby a stabilní ceny nemovitostí,“ uvedl Sadil. Dalším vlivem byl mírný pokles cen nemovitostí, zejména bytů, a také zklidnění ekonomické situace v ČR," uvedl analytik poradenské společnosti AWD Jiří Sýkora.

Náměstek ředitele Hypoteční banky Vlastimil Nigrin jako další faktory loňského růstu uvedl akční nabídky bank, zájem klientů řešit své bydlení či pokles zájmu o stavební spoření. „Loňský rok byl 'rokem akcí', kterými se banky snažily nalákat klienty. Letos jimi budou opět zpestřovat nabídku, ale ne tolik jako loni,“ upozornil. Produkce nových úvěrů stavebních spořitelen loni klesla o 20 procent. Společně s hypotékami úvěry na bydlení dosáhly v roce 2011 celkem 167 miliard, což je třetí nejlepší výsledek v historii.

Češi se opět vrací do paneláků

Při koupi nemovitosti Češi preferují stále častěji malé byty. Po letech útlumu jdou lépe na odbyt i starší byty v panelových domech. Ceny bydlení pak stále klesají - nejvíc v Praze. „V regionech jsme viděli pokles zhruba o nějakých 3,5 procenta, v Praze to bylo zhruba od 4 do 5 procent,“ podotkl prezident asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný, podle kterého není situace nijak růžová ani na trhu s realitami, natož pak na hypotečním trhu.

Preference klientů budou podle Nigrina letos stabilní, zůstane tak ochota řešit bydlení, preference fixních sazeb a hypotéky budou opět hlavně na koupi nebo výstavbu nemovitosti. I v hypotečním bankovnictví poroste význam internetu, podotkl. Podle Novotného aktivita na hypotečním trhu letos mírně poklesne, a to hlavně kvůli zvýšení úrokových sazeb, které očekává již v první polovině roku.