První chytré telefony s čipy Intelu uvedou Motorola a Lenovo

Las Vegas – Čipy od americké společnosti Intel se jako první objeví v nových chytrých telefonech Motorola a Lenovo. Největší světový výrobce počítačových mikroprocesorů tím vstoupí na lukrativní trh čipů pro mobilní telefony. Čínské Lenovo využije čipů od Intelu v telefonu K800 pro domácího operátora Unicom. Telefony na softwarové platformě Android od společnosti Google uvede firma na trh ve druhém čtvrtletí. Motorola bude testovat telefony s čipy Intelu toto léto a na trh je chce dostat o několik měsíců později. Obě firmy to oznámily v úterý na největší světové přehlídce spotřební elektroniky v Las Vegas.

Intel se v poslední době snažil snížit energetickou spotřebu svých procesorů, aby mohly být používány v mobilních telefonech, aniž by rychle vybíjely jejich baterie. Usiluje o to v době, kdy výrobci čipů pro mobilní telefony naopak začali vstupovat do segmentu počítačových mikroprocesorů, zejména přes počítačové tablety.

Šéf Intelu Paul Otellini předvedl telefon na platformě Android, který vydrží bez dobití baterie osm hodin nepřetržitého hovoru a šest hodin přehrávání videa. To je srovnatelné s chytrými telefony s běžnými čipy, podle Otelliniho však bude mít čip Atom od Intelu větší kapacitu, takže na něm bude moci fungovat více aplikací zároveň.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Intel dostal nedávno ránu od dominantního výrobce operačních systémů pro osobní počítače Microsoftu, který od 90. let spoléhal výlučně na mikroprocesory Intel. Nový systém Windows 8 však bude mít jednu verzi s čipy Intel a druhou s čipy používanými v mobilních telefonech a založené na designu britské ARM Holdings. Alternativní verze Windows by měly být podle analytiků používány hlavně v tabletech.

Mezi největší hity přehlídky v Las Vegas patří jednoznačně ultrabooky. Podle výrobců tyhle žiletkově tenké počítače startují úplně novou éru. „Jsou tenké, lehké, vstřícné a ultra rychlé, přitom plně výkonné jako PC,“ tvrdí Merlyn Kister z Intelu. Intel i Microsoft se zalekly nástupu tabletů, což jsou zařízení určená hlavně pro konzumaci obsahu a ultrabooky tomu mají konkurovat.

Vydáno pod