Hračkářské trendy nyní udává Hongkong

Hongkong - Neuplynul ani měsíc od Vánoc a výrobci hraček už se snaží ukázat světu, o čem se bude zdát dětem v roce 2012. Hong Kong v tomto týdnu hostí už 38. ročník druhého největšího veletrhu hraček na světě. Kromě tradičních témat se nese ve znamení šetrnosti k životnímu prostředí.

Na hongkongském veletrhu se představují zhruba dvě tisícovky vystavovatelů. Mezi jejich atrakce patří například lego, plastové panenky, ale i robot ovládaný chytrým telefonem, který vystřeluje pěnové kuličky. „Propagovali jsme ho ve školách jako vzdělávací produkt. Ovládání je velmi jednoduché, zvládne ho každé malé dítě,“ říká šéf firmy Globalactive Technology Roy Čchan. Zhruba30 centimetrůvysoký plastový robot iDroid komunikuje s telefonem přes blootooth. Když dostane pokyn, rozsvítí se mu brýle. 

Domeček pro panenky umí vyrábět i elektřinu

Stále větší prostor ale zabírají hračky, které jejich výrobci prezentují jako šetrné k životnímu prostředí. Příkladem je domeček pro panenky, který je ve skutečnosti současně i malou elektrárnou. Ta má naučit děti myslet zeleně. „Požadavky na šetrnost k životnímu prostředí a EKOodpovědnost jsou stále větší. Ale nelíbí se mi, že to nazýváme trendem. Měl by to být přeci úplný základ,“ míní prezident společnosti Hape International Peter Handstein. 

„V posledních letech se objevují úplně nové značky a produkty. Značky spojují módu a kulturu. Když se móda a kultura mění, mění se i hračky. Na druhou stranu - zájem je i o hračky zcela tradiční. Průmysl musí hrát na obě strany, aby byl zdravý,“ uvádí šéf Hongkongské rady hraček Bernie Tching. 

Veletrh hraček v Hongkongu (zdroj: ČT24)

Hračkářskému průmyslu se přitom v posledních letech příliš nedaří. Od začátku finanční krize v roce 2008 uzavřely provoz stovky továren v Číně, která je bezkonkurenčně největším výrobcem hraček na světě. Na vině je rostoucí cena pracovní síly i surovin.