Penzijní připojištění: Minimálně 300, jinak nebude nic

Praha - Lidé, kteří si na penzijní připojištění spoří míň než 300 korun měsíčně, nedostanou od ledna 2013 žádný příspěvek od státu. Týká se to víc než jednoho a půl milionu Čechů. Stát tak chce podle Hospodářských novin motivovat lidi, aby do důchodu odcházeli s většími úsporami. Penzijní pojišťovny chystají pro své klienty nové fondy.

Připlatit si budou muset i ti, kteří si teď spoří pětistovku a chtějí si udržet dosavadní výši státního příspěvku - tedy 150 korun. Víc od státu naopak dostanou ti, kteří do fondu posílají tisícovku a víc.

„Dnes stát zajišťuje důchodcům z průběžného sytému minimálně čtyřicet procent průměrné mzdy. Tento poměr ale bude klesat, dlouhodobě nebudou peníze. Proto je chce motivovat, aby si víc spořili sami,“ říká Petr Dufek, analytik ČSOB.

Penzijní pojišťovny doufají, že klienti, kteří u nich spoří nebo spořit začnou, jim umožní otevřít nové fondy. Ve fondech klienti přijdou o některé ze současných výhod, jako je záruka nejhůře nulového ročního výdělku fondu či možnost výběru poloviny částky po 15 letech spoření. Na druhou stranu budou nabízet vyšší zhodnocení z důvodu rizikovějšího investování.

Do konce února je možné přejít k jinému fondu za stávajících podmínek. Poté už tato možnost nebude. Zatímco teď je optimální pro snížení daní spořit 18 tisíc korun ročně, od roku 2013 bude částka činit 22 tisíc.