Benzin i nafta pokračují v růstu

Praha – Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu výrazně vzrostly. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se zvýšila v průměru o 59 haléřů na 35,54 koruny za litr. Nafta zdražila o 48 haléřů na 36,07 Kč/l. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle pondělních údajů společnosti CCS Natural 95 překonal nejvyšší cenu loňského roku, cena nafty dosáhla nového rekordu.

Benzin Special 91 zdražil o 25 haléřů, řidiči ho v průměru kupovali za 34,78  koruny za litr. Litr plynu LPG v porovnání s předcházejícím týdnem zdražil o desetník na 17,32 koruny. Ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje společnost CCS. Podle jejích pondělních údajů Natural 95 zdražil v průměru o 13 haléřů na 35,36  koruny za litr. Cena litru nafty vzrostla o sedm haléřů na 35,83 koruny.

Některé čerpací stanice naopak lákají na nízké ceny

V Česku se ovšem objevují i pumpy, kde se cena pořád drží kolem 34 korun za litr. „Děláme tady v menším počtu zaměstnanců a nemáme tady velké náklady na provoz, proto si můžeme dovolit tyto nižší ceny,“ zdůvodňuje nižší ceny jeden z pumpařů.

Ušetřených pár korun na benzin nebo naftu se ale může pěkně prodražit. Někdy nabízené nekvalitní pohonné hmoty totiž můžou na autě způsobit škodu jdoucí do tisíců i do desetitisíců korun. „Může dojít až k poškození vstřikovačů paliva do motoru. Dojde k jejich přidření, vlastně přestanou fungovat, nedávkuje se palivo do válců a dojde k zastavení vozu,“ přibližuje vedoucí příjmu oprav Martin Remek.

Budoucnost cen nejistá

Analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta naproti tomu očekává, že se ceny pohonných hmot v první polovině letošního roku sníží.

„Avšak pouze za předpokladu, že se stabilizuje situace na Blízkém východě. Politické riziko spojené s Íránem je značné a navíc je velmi obtížně předvídatelné,“ uvedl Novák. Nutná je podle něj také stabilizace evropské dluhové krize, která negativně ovlivňuje českou měnu.

Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum zdražení souvisí zejména s oslabením kurzu koruny vůči dolaru. Po zdražení ropy rostly také ceny benzinu a nafty na burze v Rotterdamu. Pokles cen v příštích dnech Čermák nepředpokládá, očekává růst cen v řádu několika desetihaléřů. Ani další analytici nevylučují, že by se cena pohonných hmot mohla letos dostat až na 40 korun za litr. Záležet bude na vývoji světových cen a situaci v Íránu.

„Pokud budeme svědky toho, že cena pohonných hmot bude dál pokračovat v růstu, opravdu můžeme být svědky toho, že se budeme setkávat s tím, že bude docházet k pančování,“ uzavírá Čermák.

Vydáno pod