Neotevření obchodu s iPhony 4S vyvolalo nepokoje

Peking - Tisíce lidí, tlačenice, vajíčka. Tak vypadala situace dnes ráno před obchodem Applu v Pekingu. Nadšenci si přišli pro iPhone 4S, zaměstnanci ale odmítli otevřít, což vyvolalo roztržku. Pořádek musela nastolit až přivolaná policie. V dalších obchodech se mobil okamžitě vyprodal. Apple se teď chce ujistit, že zákazníkům ani zaměstnancům nehrozí kvůli vášním nebezpečí.

Společnost Apple uvedla, že obchod neotevřela z obavy o bezpečnost zaměstnanců, kteří by museli čelit početnému davu zákazníků. iPhony budou nadále prodávány online. „Výhledově“ v prodejnách v Pekingu a Šanghaji dostupné nebudou.

„Nemohli jsme otevřít obchod v pekingské čtvrti San-li-tchun kvůli velkému davu. Nemohli bychom zajistit bezpečnost zaměstnanců a zákazníků,“ řeka mluvčí Applu Carolyn Wu, která rovněž doplnila, že poptávka po iPhonu 4S je neskutečně vysoká a obchody v Číně jsou v podstatě už teď vyprodané.

Policisté zadrželi nejméně dvě osoby. Frustrovaní zákazníci napadli ochranku obchodu poté, co policisté megafony začali vyzývat čekající, aby šli domů, protože iPhone se prodávat nebude.

Apple neotevřel pekingský obchod (zdroj: ČT24)

Zklamání bylo veliké

  • „Čekali jsme tu celou noc. Není to fér! Jsme naštvaní, protože tahle americká společnost nám řekla, že otevře přesně v sedm ráno,“ řekl osmnáctiletý Tom Sun.  
  • „IPhone 4S je to nejlepší od Steva Jobse, proto jeden chci mít. Budu opravdu rozčílený, pokud neotevřou dveře,“ řekl devětadvacetiletý Li.

 Po iPhonech je sháňka i na černém trhu

Mnozí z čekajících nechtěli iPhone pro sebe. Jeden z mladých Číňanů přiznal, že hodlá nakoupit tolik telefonů, kolik půjde, a pak je se ziskem prodat. Přeprodávání je v Číně rozvinutou „podnikatelskou aktivitou“. Nové iPhony se tu prodávají už celé měsíce na černém trhu, kam se dostaly propašováním ze sousedních zemí a z Hongkongu. Oficiální koupi může zákazník provést v internetovém obchodě Apple, nebo u několika čínských operátorů, jako je třeba China Unicom.

Obliba výrobků firmy Apple ale má i své stinné stránky, k nimž patří především padělky. V červenci loňského roku objevil jeden americký blogger ve městě Kchun-ming falešné prodejny Apple, kde dokonce ani zaměstnanci zjevně netušili, že prodávají padělky. 

Vydáno pod