Mikloš: Členové eurozóny by měli mít možnost odejít

Bratislava - Evropa musí zvážit všechny scénáře záchrany eura, včetně varianty umožnit členským zemím opustit eurozónu, prohlásil v rozhovoru s ekonomickým listem The Wall Street Journal (WSJ) slovenský ministr financí Ivan Mikloš. Podle něj by bylo ideální zachovat euro a eurozónu v současné podobě, ale bez dalších nákladů na záchranu Řecka.

„Je ale otázkou, zda je možné zachovat eurozónu v její současné podobě,“ uvedl Mikloš. Slovensko je jednou ze 17 zemí Evropské unie, které mají společnou měnu euro. V minulosti Bratislava vždy patřila k velkým kritikům nákladné pomoci zemím s fiskálními problémy. Ty se kromě Řecka nevyhnuly ani Irsku a Portugalsku.

Podle Mikloše budou muset evropští lídři posoudit všechny alternativy s cílem zabránit tomu, že se objeví hrozba zániku eura. A to i za tu cenu, že to bude znamenat odchod jedné nebo dvou členských zemí. „Udržet a ochránit euro je pro mě naprosto zásadní a je to rovněž v zájmu Slovenska,“ podotkl šéf slovenských financí.

Ivan Mikloš
Zdroj: Tomáš Benedikovič/ISIFA/SME

V současnosti lídři EU dokončují druhý záchranný program pro Řecko v objemu asi 130 miliard eur (zhruba 3,3 bilionu korun). Řecko už přitom jeden záchranný úvěr čerpá, a to v objemu 110 miliard eur. Atény si půjčku dohodly na jaře 2010, kdy se Řecko stalo první zemí eurozóny, která musela požádat o mezinárodní finanční pomoc.