Výhodný kurz táhne Američany do Evropy

Washington – Do Evropy míří stále víc Američanů a Kanaďanů. Silný dolar a slabé euro jsou dostatečným důvodem k návštěvě. Americká měna je nejsilnější od září 2010. Podle agentury Bloomberg se euru dařilo loni nejhůř z dalších devíti měn nejrozvinutějších ekonomik. A nejezdí se jen kvůli památkám, důležité jsou i nákupy. Slabé euro na druhou stranu způsobuje, že jde evropské zboží víc na odbyt a firmy mohou nabírat nové zaměstnance.

„Předtím, když jsem přijela do Evropy, kupovala jsem jen jídlo, žádné velké nákupy jsem nedělala. Bylo to pro mě tady drahé. Zato teď, když je kurz dolaru lepší, se určitě po krámech podívám a něco koupím,“ říká Američanka Satan Porterová.

Euro oslabuje z důvodu dluhové krize, zatímco hospodářství Spojených států začíná opět pomalu posilovat. Navíc v Evropě i po zásazích Evropské centrální banky dál rostou náklady na obsluhu dluhu. Španělsku se ale při aukci dluhopisů dařilo.

„Španělská vláda zaznamenala významný úspěch. Prodala víc než dvojnásobek toho, co původně chtěla. Zároveň se mírně snížily i úroky,“ tvrdí Juan Jose Toribio, profesor ekonomie na IESE Business School.